fallback

Фон дер Лайен: Изглежда руски сили са извършили военни престъпления

Можахме да видим с нашите собствени очи, че унищожението в Буча е било насочено срещу цивилни животи, каза председателят на ЕК

15:33 | 09.04.22 г. 38
Автор - снимка
Създател

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че изглежда руски сили са извършили военни престъпления, атакувайки цивилни в Украйна. Тя обаче отбеляза, че е необходимо да бъдат разследвани предполагаемите инциденти.

Напускайки Украйна след посещение, тя заяви, че с очите си е видяла унищожението на град Буча.

„Инстинктът ми казва: ако това не е военно престъпление, то какво е военно престъпление. Но аз съм доктор по образование и адвокати трябва да разследват внимателно“, каза Фон дер Лайен пред репортери на борда на влак, с който напусна Украйна, цитирана от Ройтерс.

„Видях снимките, които (украинският премиер) Денис Шмигал ми показа: убиване на хора, докато си вървят. Можахме да видим с нашите собствени очи, че унищожението в града е било насочено срещу цивилни животи. Жилищните сгради не са военни цели“, каза тя.

Москва отхвърли обвиненията във военни престъпления и отрече руските сили да са атакували цивилни в рамките на наричаната от Кремъл „специална военна операция“ за „денацификацията“ на Украйна.

Във вторник от Кремъл заявиха, че обвиненията за екзекутиране на цивилни от руски военни в Буча са „чудовищна фалшификация“, целяща да злепостави руската армия.

В петък, когато Фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посетиха Киев, Киев обвини Русия за ракетна атака , при която загинаха 52 души на жп гарата в Краматорск в Източна Украйна.

От руското министерство на отбраната заявиха, че ракетите, ударили Краматорск са на въоръжение в украинската армия и руските сили не са поразявали цели в региона в петък.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС работи съвместно с Украйна в рамките на съвместен екип за събиране на доказателства за евентуални военни престъпления за прилагане при евентуални бъдещи дела.

„Изключително важно е това да е добре документирано, за да се предотвратят загуби в съда, защото доказателствата не са достатъчно добри“, каза председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още