fallback

НАТО планира постоянно военно присъствие в Източна Европа

Решението за трансформация на алианса ще бъде взето на срещата на върха в Мадрид през юни

10:59 | 10.04.22 г. 24

Снимка: Bloomberg LP

НАТО работи по планове за постоянно военно присъствие на границата си в усилията си да се бори с бъдеща руска агресия, съобщава британският вестник Telegraph, като цитира генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

НАТО е „насред много фундаментална трансформация“, която ще отразява „дългосрочните последици“ от действията на руския президент Владимир Путин, заяви Столтенберг в интервю за изданието.

„Сега виждаме нова реалност, нова нормалност за европейската сигурност. Следователно поискахме от военните командири да предоставят варианти за т. нар. от нас пренастройване, по-дългосрочно приспособяване на НАТО“, каза Столтенберг.

Генералният секретар на алианса, който неотдавна заяви, че ще удължи мандата си начело на НАТО с една година, каза още, че решението за пренастройване ще бъде взето на срещата на върха на организацията в Мадрид през юни.

Нашествието на Русия в Украйна предизвика най-голямата бежанска криза в Европа от Втората световна война и накара западните страни да преосмислят отбранителните си политики.

Майк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия, каза по време на изслушване в Конгреса във вторник, че може да си представи постоянни бази на НАТО в страни като Полша, Румъния и балтийските републики, които да приемат войски на ротационен принцип.

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза тази седмица, че няма решение за „постоянни бази в бъдеще или за допълнителни ротационни сили“ или комбинация от двете.

„Това са неща, по които трябва да работим“ и „ние ще работим с НАТО по въпроса“, заяви той по време на изслушване в Сената във Вашингтон в четвъртък, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още