fallback

ЕП иска бърза сделка по спешни правила за запълване на газовите хранилища

Предложените правила ще изискват страните да запълват газовите си хранилища на поне 90% от капацитета до 1 ноември всяка година, считано от 2023 г.

15:59 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Депутатите в Европейския парламент, водещи преговори по спешни правила за запълването на резервите от газ на Европа, настояват за споразумение през следващите два месеца, за да се създаде буфер за доставките навреме за зимния период, когато търсенето на газ за отопление достига върха си, предава Ройтерс.

Докато Европейският съюз се опитва да намали зависимостта си от Москва, която доставя около 40% от газа в съюза, предложените правила ще изискват страните да запълват газовите си хранилища на поне 90% от капацитета до 1 ноември всяка година, считано от 2023 г., и до 80% тази година.

Евродепутатът Йежи Бузек, бивш министър-председател на Полша и водещ законодател в парламента по правилата, заяви, че екипът на парламента се надява да започне разговори с европейските страни до 2 седмици и да постигне сделка, която евродепутатите да гласуват през юни. Както парламентът, така и страните от ЕС трябва да одобрят закона.

Може да отнеме две години да се договори и одобри закон на ЕС, но правилата за газа се придвижват по-бързо.

Нерешените въпроси включват какво ще прави ЕС, ако страните не успеят да запълнят хранилищата си и дали тазгодишната цел не трябва също да бъде 90%. В момента газохранилищата на ЕС са пълни на 29%.

„Трябва да дефинираме точно пакета ефективни мерки, предприемани от Комисията, в случай че страните от ЕС не успяват системно да достигнат целите си за запълване“, каза Бузек пред енергийната комисия на парламента.

Предложените правила от Европейската комисия ще изискват страните да предприемат „всички необходими мерки“ да запълват хранилищата си, включително потенциално компенсиране на компаниите, включени в закупуването на газа.

Държавите членки на ЕС спорят за това как страните с малко или без хранилища да споделят бремето от закупуването на резерви, за да запълнят хранилищата на други страни на цени, които скочиха няколко пъти, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Словенският законодател Клемен Грошел – друг преговарящ по правилата, заяви, че въздействието на пазара трябва да бъде оценено, тъй като принуждаването на страни да купуват газ, за да запълват хранилища, може още повече да повиши цените.

Отделно от това ЕС изгражда система, която да позволи на страните да купуват съвместно газ, надявайки се, че общата им покупателна сила ще им позволи да договарят по-ниски цени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още