fallback

Der Spiegel: Без руски газ Европа няма да напълни газохранилищата

Възможно е това все пак да стане, но само ако Старият континент напълно спре промишлеността си

12:30 | 01.05.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Страните от Европейския съюз ще могат да напълнят газовите си хранилища на 2/3 без да ползват суровина от Русия, само ако синьото гориво бъде спряно към промишлените предприятия през пролетта и лятото, пише германското издание Der Spiegel. Според изданието изявленията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа е готова да спре доставките на газ от Русия, ако Москва приеме само плащане в рубли, са „твърде красиви, за да са истина“. Позовавайки се на учени, Der Spiegel отбелязва, че при намаляване на доставките на газ от Руската федерация с две трети е невъзможно да се напълнят хранилищата с обеми, достатъчни за преминаване на зимния период.

Изчислителен модел на Изследователския център в Юлих показва, че тази година в Европа ще трябва да бъдат спестени повече от 300 тераватчаса природен газ (около 30 милиона кубически метра), за да се изпълни планът на ЕС, представен в началото на март, съобщава Der Spiegel в новия си брой. Това количество съответства на около една трета от годишното потребление на цяла Германия. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че до края на годината държавите членки на ЕС могат да се откажат от две трети от доставките на газ от Русия и да ги заменят с газ от други източници. В същото време държавите трябва да напълнят хранилищата си до поне 80% от максималния им капацитет до ноември, за да могат при необходимост да изкарат следващата зима без руски газ.

Според изчисленията на модела на Института за анализ на технико-икономически системи в Юлих двете цели могат да бъдат постигнати само при значително намаляване на ползването от промишлеността, съобщава още Der Spiegel. Според анализа всички стоманодобивни, химически и циментови заводи в ЕС ще трябва да бъдат спрени от днес до края на юли, а газовите електроцентрали - почти през целия юли. Това е единственият начин да се постигне междинната цел на ЕС за запълване на 63% от съоръженията за съхранение до 1 август, показват още изчисленията в модела на Института в Юлих. Ще са необходими допълнителни ограничения за индустрията през октомври, за да се достигне 80-процентното ниво до 1 ноември. Всичко това важи дори при оптимистичното допускане, че вносът на втечнен природен газ (LNG) и газ по тръбопроводите от други държави може отново да се увеличи значително.

„Ако съоръженията за съхранение трябва да бъдат запълнени в съответствие с планираните цели и същевременно доставките от Русия - да бъдат намалени толкова силно, това ще бъде възможно само със значителни ограничения за промишлеността и електроцентралите", казва пред Der Spiegel Йохен Линсен, професор в изследователския център в Юлих.

Междувременно германското правителство изготвя закон, който да ускори изграждането на терминали за внос на втечнен природен газ (LNG). Федералното министерство на икономиката и технологиите, в сътрудничество с Министерството на околната среда и Министерството на правосъдието, е изготвило проектозакон за ускоряване на проектите за втечнен природен газ в Северна Германия и го е представило за ведомствено одобрение, предава DPA, като се позовава на източници от Министерството на икономиката и технологиите.

„Целта на закона е всички процедури по одобрение и разрешаване, както и възлагането на обществени поръчки и концесии да се извършат значително по-бързо, отколкото е възможно при сегашното правно положение, и по този начин да се постигнат бързи одобрения и интегриране на втечнения природен газ на германския пазар", се казва в съответния документ. По-конкретно, на лицензиращите органи се разрешава да преустановяват временно изпълнението на определени изисквания, като например оценки на въздействието върху околната среда, при определени условия. Законът ще се прилага за плаващи и наземни терминали за внос на втечнен природен газ, които ще бъдат одобрявани и пускани в експлоатация по-бързо. И при двата варианта ще трябва да бъдат изпълнени инфраструктурните изисквания, например да бъдат свързани с газопроводната мрежа, а в някои случаи ще трябва да се адаптират пристанищните съоръжения.

Германия иска да намали много бързо зависимостта си от руския природен газ. Замразяването на доставките на газ за Полша и България, инициирано от Русия миналия вторник, засили опасенията и в Берлин от подобна внезапна развръзка. В момента съществуват конкретни планове за терминали за втечнен природен газ в Щаде, Вилхелмсхафен и Брунсбютел. В плана за спешни случаи на Германия е предвидено, че приоритетно трябва да бъдат снабдявани клиенти като частни домакинства или социални услуги - като болници. Икономии могат да правят само предприятия, които се нуждаят от газ за производството си, или за гориво за електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още