fallback

Катар обещава втечнен газ на Германия от 2024 г.

Към момента Германия няма нито един терминал за втечнен газ, но може да разчита на подкрепа на съседните страни

17:43 | 20.05.22 г. 3

Германия се договори да получава втечнен природен газ от новия проект на Qatar Energy в САЩ, съобщава Bloomberg. Доставките могат да започнат през 2024 година, става ясно от меморандум, подписан от двете страни.

Германия и Катар водят преговори за дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, които могат да бъдат усложнени от климатичните амбиции на Берлин, ако катарската компания поиска сключване на споразумения за доставка със срок над 20 години.

Германия има ангажимент за постигане на въглеродна неутралност на икономиката си до 2044 година, тоест малко по-рано от целта на ЕС.

Qatar Energy притежава дял от 70% в газовия проект Golden Pass в Тексас. Другият акционер в съоръжението за втечняване е Exxon Mobil. 

Германия към момента няма нито един терминал за втечнен газ, но може да разчита на съоръженията на съседите си, за да получава алтернативи на тръбния газ от Русия. В страната обаче имат намерение да изградят няколко плаващи терминала в следващите години и да намалят зависимостта си от "Газпром".

По информация на Ройтерс правителството планира да отдели 2,94 млрд. евро за изграждане на терминали за втечнен газ, които ще бъдат реализирани от RWE и Uniper. Очаква се, че хъб за втечнен газ, зелен водород и терминали за амоняк ще бъде изграден в германския град Вилхемсхафен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още