fallback

Тази сутрин Русия спря доставките на газ за Финландия

Gasum отказаха да изпълнят искането за плащане в рубли

09:57 | 21.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Руският държавен концерн "Газпром" спря тази сутрин доставките на газ за Финландия, съобщава Ройтерс, като се позова на оператора на финландската газопреносна мрежа Gasgrid Finland.

Агенцията отбелязва, че това е поредният епизод от ескалацията на напрежението между Русия и западни държави заради споровете около плащането за руския природен газ. 

"Вносът на газ през входната точка Иматра спря", съобщиха от Gasgrid Finland в изявление.

"Газпром" потвърди в комюнике, че е прекъснал напълно доставките на газ за Финландия, допълва БТА.

Вчера финландската компания за търговия с газ на едро Gasum съобщи, че е била предупредена от руския газов концерн, че доставките на природен газ ще бъдат спрени в 4 ч. по Гринуич (7 ч. българско време) днес. Това стана, след като Gasum отказаха да изпълнят искането на Русия да плащат на "Газпром експорт" в рубли.

Както повечето страни от Европа и Финландия има голяма зависимост от "Газпром" за доставките на природен газ.

Суровината обаче има много малък дял в енергийния микс на страната - едва 5% от годишното енергийно потребление. Основните потребители са индустрията и компании като Neste и Metsa, лидери в химическия сектор на финландската икономика. Някои от представителите на бизнеса вече коментираха, че са заместили руския природен газ с втечнен газ.

Припомняме още, че Финландия подаде официално заявка за членство в НАТО и така предизвика гневът на Русия. Страната вече се лиши от доставките на електроенергия, преустановени от Москва на 14 май. Те бяха компенсирани от увеличаване на вътрешното производство и с внос от Швеция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още