IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В енергийния си преход Испания залага на слънчеви панели на покривите

Слънчевите панели на покривите на частни имоти в страната са нараснали със 102% миналата година

15:19 | 26.06.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Слънчевите енергийни инсталации на покривите нарастват в Испания, което дава повече надежди, че поне една европейска страна може да ускори отказа си от газа след нашествието на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

Слънчевите мощности в частни имоти са нараснали със 102% миналата година, или с 1,2 гигавата, сочат данни на испанската компания UNEF. Има индикации, че тенденцията продължава.

Базираната в Барселона компания за комунални услуги Holaluz-Clidom, която продава ток само от възобновяеми източници и инсталира слънчеви панели, съобщава, че е имала най-натоварено си тримесечие в историята през първите три месеца на годината. Тя е добавила 613 покривни системи, с което общият портфейл на компанията включва 7023 обекта. След като придоби три компании за инсталиране на панели през миналата година, Holaluz-Clidom очаква да добави панели на 50 хил. покрива в Испания до края на 2024 г. Това може да увеличи общия ѝ капацитет до 250 мегавата, около една десета от слънчевите панели, които вече са инсталирани на покриви в Испания, при положение, че инсталациите на Holaluz имат среден потенциал от 5 киловата. Испания Испания

Компанията, която продава възобновяема енергия от 2010 г., планира бързо да разшири бизнеса си чрез сливания и придобивания. Големи компании в областта на комуналните услуги като Iberdrola и специализирани компании за инсталиране на слънчеви панели като Powen и Solari Power, също планират да придобият по-голям дял от растящия пазар на слънчеви панели на покрива в Испания.

“Комбинацията от нови и по-благоприятни правила, високи цени на енергията и внимание върху възобновяемата енергия стои зад бума на слънчевите панели на покривите“, казва Паула Сантос, технически директор на UNEF. „Това е тенденция, която се очаква да продължи в бъдеще“, допълва тя.

Вниманието към слънчевите панели на покривите съвпада с момент, когато цените на енергията в Европа растат, както и с редица нови финансови стимули на испанското правителство за насърчаване на собствениците на жилища да инвестират в по-чисти технологии.

Войната в Украйна притиска Европа бързо да диверсифицира енергийните си източници. Русия доставя около 150 млрд. куб. м газ на Европа чрез тръбопроводи всяка година и още 14 млрд. до 18 млрд. куб. м под формата на втечнен природен газ.

Сега Европейската комисия преценява дали може да утрои слънчевите и ветрените си мощности до 2030 г., за да спестява 170 млрд. куб. м годишно от потреблението на газ до края на десетилетието.

Тя също така смята, че ЕС може да прекъсне потреблението на допълнителни 2,5 млрд. куб. м газ на година, като постави слънчеви системи на покривите за допълнителни 15 тераватчаса през 2022 г.

Макар че слънчева Испания изглежда естествен лидер в Европа по слънчеви панели на покривите, страната изостава от другите европейски страни. Испания има инсталирани само 2,7 гигавата към края на миналата година, докато лидерите Германия и Испания, които имат съответно 44 гигавата и 17,6 гигавата, сочат данни на SolarPower Europe.

Испания удвоява инсталираните слънчеви панели на покривите почти всяка година, откакто правителството реши през 2018 г. да се откаже от т. нар. „данък слънце“ – налог, който потребителите трябваше да плащат за достъп до националната мрежа след инсталирането на панелите им. Миналата година правителството задели 1,3 млрд. евро от възстановителните средства на ЕС заради COVID за подкрепа на инсталирането на слънчеви панели на покривите, съхраняване на енергия и отоплителни системи от възобновяеми източници в испанските домове.

Но слънчевите панели на покривите не са евтини. Holaluz казва, че средната цена за инсталиране на панел е „под 5000 евро“, което все пак е значителен разход за собствениците на жилища. Но градове като Барселона и Мадрид предлагат на гражданите си отстъпка с 50% от имотните им данъци в рамките на три години, ако инсталират панели на покривите си. Испания Испания

Напоследък растящите цени на тока са още един стимул. За испанските домакинства, които плащат месечна регулирана такса, средната сметка беше около 143 евро през март тази година, сочат данни на основната асоциация на потребителите в Испания OCU. Това е ръст със 130% спрямо същия период на миналата година и с 33% спрямо февруари.

69-годишният Карлос Гарсон, който инсталирал слънчеви панели на покрива на имота си в Мадрид само преди няколко месеца, казва, че вече се радва на ползите. „Сметката ми за ток намаля наполовина, но в слънчев ден все още имам достатъчно допълнителна енергия, за да заредя хибридния си автомобил“, казва той.

Ако сегашният ускорен темп се запази, испанското министерство на екологичния преход очаква инсталираните слънчеви мощности на покривите в страната да достигнат 14 гигавата до 2030 г., като над една трета ще бъдат инсталирани върху жилищни сгради.

Компании за възобновяема енергия като Holaluz са дори по-амбициозни в очакванията си за бъдещето. Компанията счита, че Испания има 10 млн.  покрива на жилищни сгради, които са готови да бъдат експлоатирани, и очертава план за инсталиране на повече мощности от действителните нужди на конкретно домакинства, което да позволи на собствениците на жилища да продават излишъка на мрежа от клиенти в квартала.

Докато Европа се бори с високата политическа и икономическа цена на вноса на фосилни горива от Русия, президентът на Holaluz Карлота Пи казва, че местното производство на енергия в крайна сметка ще най-евтиният вариант за потребителите. „Това е най-добрият начин за производство на енергия с нулеви километри, за намаляване на транспортните разходи и за по-евтина и по-устойчива електрическа енергия“, отбелязва тя.

Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 месеца
Покривите са чудесни за тази цел. Проблемът с общата собственост е труден при нас. Иначе няма лошо да си помагаме енергийно с ФЕЦ. Колкото повече ФЕЦ се слагат обаче, толкова по-скъп ще е тока от конвеционалните централи, защото ще им се плаща яко за върхова и за разполагаемост. Това се наблюдава цяла зима във Великобритания. Където в пикове часове мегавата е стигал няколко хиляди паунда, а за да запали бързо въглищната им централа, за да поеме натоварването са потрошени стотици милиони паунда. За това ФЕЦ и въглищни централи у нас трябва да работят така симбиотично, че да са в полза на обществото, но уви модата у друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
Oo, мина шабат-а и Ватата се появи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 месеца
Хех ... нарича се "ефект на фотоволтаичен топлинен остров" ... През лятото почти няма значение/разлика , през зимата вдига с 2 градуса температурата над панелите ... Изучава се все още ефекта до какво води в градските зони за хората , знае се как да се смекчи , не се знае има ли някакви дългосрочни последици ... Асфалтовите пътища са в пъти повече като площ от панелите , които са ни необходими и ще разположим по покривите и създават същият ефект . Самите градове , особено лошо проектираните създават същият ефект , в това число и София ... Ама живееш тук и не ти пречи , нали ?! Хипохондрик ли си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 3 месеца
Не знам защо този елементарен въпрос ви е толкова труден за разбиране. Панелът е плоскост от стъкло с черен цвят. При напичане от слънцето се нагрява значително и излъчва топлина. Проверих го на моите панели. Тази топлина, когато се излъчва от предвижданите да бъдат монтирани стотици хиляди панели върху покривите, значително ще повиши температурата в града. Забелязал съм вече че живеете в света на приказките и фантазиите, ама все пак - елементарна реалност, би трябвало да може да я осмислите поне до ниво да поговорим за това. Или като всички останали абсурдни и неработещи концепции от последните години, справяме се с проблемите като ги игнорираме и не говорим за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 месеца
Не съм сигурен точно какво си представяш като задаваш такъв въпрос, но няма някакво допълнително увеличение на температурата заради панела. Наскоро гледах една бизнес сграда - целия покрив беше покрит с фотоволтаици. Всичко поръчаха от Китай, забави ги единствено бюрокрацията за присъединяване към мрежата на ЕОН. А ефектът е в г**а - всяка нова сграда трябва да се строи така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 3 месеца
Задавам лесен и логичен въпрос... Какво става, ако изпълниш покривите в града с огромни горещи плочи. С еквивалента на акумулиращите печки от едно време, излъчващи топлина с много градуси над околната. Не ме интересува ЩЕ ПРЕЦАКАМЕ ЛИ ЛОШ ПУТИН, не ме интересува ще намалим ли някакви съчинени емисии, просто ме интересува какво става ако се пуснат в града няколкостотин квадратни километра отоплителни тела през лятото. Но ми е ясно че сектантското мислене не допуска подобни въпроси и е дресирано да отговаря с агресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Човекът от коментар 2 ти го е казал просто и ясно. Няма какво да добавя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
evlogi
преди 3 месеца
Единствената температура,която се вдига, е тази в главите ви,като прочетете как светът постепенно върви към бъдеще,където нуждата от газ и нефт ще е силно намалена и любимият ви североизточен кинеф ще се *** мухите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 3 месеца
Любопитно с колко градуса се вдига температурата при покрив, покрит със слънчеви панели. Бих предположил с десетина градуса при ден със силно слънце. И какъв е ефектът, ако повечето покриви в града са покрити така. Но няма да го мислим, да живее зелената религия, сектантите й са много раздразнителни и агресивни - като всяка друга секта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още