fallback

САЩ няма да изпращат ракети, с които Украйна да нанася удари на Русия

Украинските и руските сили се сражават в покрайнините на Северодонецк

22:01 | 30.05.22 г. 18
Автор - снимка
Създател

Американският президент Джо Байдън каза, че Съединените щати няма да изпращат на Украйна „ракетни системи, които могат да нанесат удари в Русия“, с което опровергава слуховете, че администрацията ще разгледа възможността за изпращане на оръжия с дълъг обсег като част отнов пакет за помощ, пише Bloomberg.

Украйна многократно призова за оръжия, с които да напада руските войски на изток.

Това се случва, докато членовете на Европейския съюз продължават да спорят относно условията на потенциална забрана за покупки на руски петрол. Официалното одобрение на санкциите остана за по-късен етап.

Русия „залага на хаоса“, като кара цените на енергията да скачат до небето и подтиква европейците да протестират срещу своите правителства, каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към Европейския съвет. В него той призова властите в блока да приемат шестия пакет от санкции, който ще включва ограничения върху руския петрол.

Европейският съюз прие пет пакета със санкции, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от три месеца. Блокът показа необичайна скорост и единство, предвид сложността на мерките.

Днес украинските и руските сили се сражаваха в покрайнините на Северодонецк – последният град, държан от Киев в украйнската провинция Луганск и център на офанзивата на Москва в източната част на страната, предава Ройтерс.

Руският обстрел превърна голяма част от града в руини, но украинската отбрана забави по-широката руска кампания в региона на Донбас.

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че руските войски са настъпили в югоизточните и североизточните покрайнини на Северодонецк.

„Те използват една и съща тактика отново и отново. Обстрелват няколко часа – три, четири, пет часа подред, а след това атакуват“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още