fallback

Русия не е изпълнила задължения по облигации, приближавайки се към дефолта

Комитетът на кредиторите посочва на сайта си, че е гласувал с "да", след като е било поискано да определи дали е настъпило "нарушение на задължение за плащане"

19:48 | 01.06.22 г. 18
Автор - снимка
Създател

Група инвеститори постанови в сряда, че Русия е провокирала кредитно събитие, тъй като не е платила близо 1,9 млн. долара лихви по суверенни облигации, които са станали дължими по-рано тази година, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Това доближава страната с още една стъпка до първия ѝ голям дефолт по външния дълг от над един век.

Комитетът на кредиторите (Credit Derivatives Determinations Committee - CDDC) посочва на сайта си, че е гласувал с "да", след като е било поискано да определи дали е настъпило "нарушение на задължение за плащане" относно Русия.  

Руските външни облигации са били с падеж на 4 април и до 2 май не са били направени дължимите плащания по главницата и лихвите. Това все още е в рамките на гратисния период, но e основания за евентуално просрочване.

Решението е факт на фона на затрудненията на Русия да остане в крак с плащанията по външния си дълг на фона на санкциите заради инвазията срещу Украйна.

В края на май страната се доближи с още една стъпка до потенциален дефолт, след като американското министерство на финансите заяви, че ще позволи ключово изключение по санкциите в полза на американските инвеститори да изтече без подновяване.

Щатските банки и физически лица няма да имат правото да приемат плащания по облигации от руското правителство от 25 май, когато изтича лиценз, който досега позволяваше движението на паричните средства, заяви министерството във вторник.

„Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) няма да подновява разпоредбите“ на изключението, което „изтича на 25 май 2022 г. в 12:01 през нощта източно лятно часово време“, каза министерството в изявление, публикувано от OFAC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още