fallback

С. Лавров: Западът ограничи правото на Сърбия да определя външната си политика

Белград се принуждава да избере Запада или Русия, смята руският външен министър

17:51 | 06.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Западът "цинично" ограничи правото на една суверенна държава - Сърбия, да определя сама своята външна политика, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, след като негова визита в Белград беше отменена.

Три държави - България, Северна Македония и Черна гора, не отвориха въздушното си пространство за самолета на Лавров, който трябваше да бъде на посещение в сръбската столица на 6 и 7 юни.

В специална пресконференция на руското външно министерство, излъчена в социалните мрежи, Лавров определи случилото се  като "долнопробен способ" на страните от НАТО и ЕС да ограничат правото на Белград да определя своите външнополитически партньори. "Ако посещението на руския министър на външните работи в Сърбия се възприема от Запада като заплаха от световен мащаб, то нещата на Запад вървят в лоша посока", коментира още той.

Лавров смята, че в момента Сърбия се принуждава да избере Запада, своята европейска перспектива, или Русия. "За непредубедения наблюдател е ясно, че в Брюксел няма място не просто за национални държави, но и прословутото право на избор се ограничава", каза още руският външен министър.

Според него подобно "лицемерие" се демонстрира отдавна и припомни и бомбардировките на НАТО над Югославия.

Руският външен министър коментира още, че не всичко е загубено по отношение на връзките между Сърбия и Русия и покани своя колега да посети Русия и изрази надеждите, че неговият самолет няма да бъда подложен на "позорни санкции от загубилия всякакво приличие Брюксел".

Припомняме, че още в първите дни след руската военна инвазия в Украйна страните от ЕС затвориха небето си за руски самолети. Изключение беше направено за един хуманитарен полет през април - самолетът, превозващ руски дипломати, излетя от Сърбия и премина през въздушното пространство на България.

Визитата на Лавров в Сърбия беше обявена дни след като Сърбия преподписа договор за доставка на газ, при изгодни цени. Очакваше се темата да бъде дискутирана по време на среща между руския външен министър и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още