fallback

ЕС трябва да свие животновъдството, за да изпълни целите си за метановите емисии

Според нов доклад ако 10% от гражданите преминат към диети с по-малко месо и млечни продукти, емисиите ще намалеят с 34%

14:42 | 14.06.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз трудно ще изпълни целите си за метановите емисии освен ако не намали обема на животновъдството в региона, сочи ново проучване, цитирано от Bloomberg.

За блока ще е „трудно“ да изпълни ангажиментите си по пакта Global Methane Pledge да намали емисиите си от един от най-мощните парникови газове с 30% до 2030 г., сочи докладът на CE Delft, изготвен за Changing Markets Foundation. Ако ЕС успее да убеди 10% от гражданите да преминат към диети с по-малко месо и млечни продукти, ще бъде постигнато намаление на газовете с 34%, се казва в доклада.

Ограничаването на емисиите, идващи от земеделието, остава до голяма степен табу в Европа, като правителствата предпочитат да се фокусират върху намаляването на изтичането на метан от производството или отпадъците от изкопаеми горива. На отглеждането на животни, особено едър рогат добитък, се дължи около половината от отпечатъка на индустрията.

„Земеделието е Ахилесовата пета на метановата стратегия на Европа“, казва Нуша Урбанчич, директор по кампаниите в Changing Markets. “Емисиите от метан от европейски ферми се равняват на общите емисии от 50 въглищни електроцентрали. Въпреки това политиките, които могат да доведат до значително понижение, насърчавайки пренасочване към по-здравословни диети с по-малко месо и млечни продукти, изцяло липсват от плановете на ЕС“.

При сценарий, при който няма промени в бизнеса, емисиите от животновъдство ще намалеят с по-малко от 4% до 2030 г., но промяна към диети с по-малко месо ще повиши този процент до 30-38%, показва анализът. В същото време на енергийния сектор се дължи около 13% от метана, излъчван от ЕС, затова показателите за сектора може да бъдат ограничени, ако не бъдат предприети подобни мерки в световен план.

Над 100 страни подписаха международната инициатива Global Methane Pledge, която бе представена на миналогодишната среща по климата в Глазгоу COP26. Регулациите, представени от ЕС за борба с емисиите метан миналата година, подминаха земеделския сектор, като вместо това се фокусираха върху емисиите, идващи от производството на петрол и газ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още