IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските лихвени разходи могат да нараснат до 30 млрд. евро догодина

Финансовият министър иска да сложи край на трите години на прекомерна щедрост на правителството и от догодина да върне тавана на дълга

15:17 | 18.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският финансов министър Кристиан Линднер предупреди, че лихвените разходи по германския държавен дълг може да достигнат 30 млрд. евро следващата година заради увеличаващите се лихвени проценти и високите нива на дълга.

Линднер също така посочи, че иска да сложи край на трите години на прекомерна щедрост от страна на правителството и от догодина да върне тавана на дълга в страната.

„Преживяваме опасна инфлация, която трябва да бъде спряна“, каза той в интервю за германския в. Welt am Sonntag, цитиран от Ройтрес. „Не можем да позволим това да се превърне в икономическа криза“, допълни той.

Германия похарчи 4 млрд. евро по лихви миналата година, каза министърът. Той също така подчерта, че ще се съпротивлява на призивите на коялиционните партньори за увеличаване на разходите.

„Не можем повече да си позволяваме зле насочени субсидии“, каза той. Линднер даде за пример субсидиите за покупка на електрически и хибридни коли, достъпни и за хората с високи доходи, които според него трябва да бъдат прекратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още