fallback

Урсула фон дер Лайен: ЕС трябва да е готов за пълно спиране на руския газ

Търсят се правни възможности замразените руски активи да отидат за възстановяване на Украйна, коментира председателят на ЕК

20:12 | 06.07.22 г. 18

Страните от ЕС трябва да се подготвят за пълното спиране на доставките на природен газ от Русия, предупреди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в брифинг по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. "Очевидно е, че руският президент Владимир Путин продължава да използва енергията като оръжие", коментира тя.

Според нея сега е от особена важност общността да има координиран подход за тази потенциална заплаха и препоръча на членовете да подготвят своите планове за действие в кризисни ситуации. "Ако нещата се влошат, трябва да бъдем подготвени", допълни още председателят на ЕК.

Пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен посочи, че ЕС се готви за тежка зима. Данните отпреди седмица газохранилищата в общността са запълнени до 55% от капацитета им, ЕК се готви за общи покупки на природен газ, а САЩ изпълняват своите ангажименти да доставят втечнен газ - те са три пъти повече спрямо миналата година, категорична беше тя. Отделно са инвестициите във възобновяеми източници и за подобряване на енергийната ефективност, изтъкна председателят на ЕК.

Русия вече спря изцяло доставките на газ за няколко държави от ЕС, сред които и България. Потокът към големите клиенти като Германия, Австрия и Италия е намален.

Урсула фон дер Лайен и председателят на ЕП Роберта Мецола коментираха по време на краткия брифинг, на който Чехия представи приоритетите на своето председателство, и войната в Украйна, както и възможностите за финансиране на възстановяването на страната. Председателят на ЕК посочи, че се разглеждат правните възможности замразените руски активи и част от средствата на руските олигарси да бъдат предоставени на Киев. Тя посочи, че донорската конференция в Лугано, приключило преди ден, е била много успешна.

По време на срещата в швейцарския град Украйна представи мащабен план за възстановяване, чиято стойност е 750 млрд. долара.

Роберта Мецола допълни, че в момента в европейските институции се анализират пропуски в шестте пакета санкции срещу Русия и начините за тяхното отстраняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още