fallback

Зелено лицемерие

Или как изведнъж газовата и ядрената енергетика се превърнаха в допустими

10:54 | 07.07.22 г. 21
Автор - снимка
Създател

Досега прането на пари беше основен проблем на Европейския съюз (ЕС), а в бъдеще такъв ще бъде т. нар. Greenwashing*. Ако търсите пример за измама с етикетите, можете да я намерите тук: Вчера избраният от всички нас Парламент на ЕС гласува, че ядрената и газовата енергетика са зелени технологии, макар и от ниска категория. 

Решенията, които оставят след себе си облъчени отпадъци (ядрените отпадъци) или емисии на метан, сега изведнъж получават екомаркировка, за да накарат инвеститорите да харчат пари за такива уж благоприятни за климата неща. От 2023 г. нататък тези правила за „таксономия" ще се прилагат за финансовите инвеститори. Всъщност това е все едно внезапно да обявиш великденския заек от супермаркета за обект на изкуството на Джеф Кунс. 

Така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спечели съмнителна победа. Тя удовлетворява нейния главен поддръжник Еманюел Макрон от ядрената Франция, която иска да придобие 100% от енергийната компания EdF след големите загуби и многото технически ядрени проблеми. Но екологичните сдружения, експертите, а също и много политици са категорично против тази политика на „моята прекрасна лейди": „Толкова е зелено, когато цъфтят цветята на Брюксел“, е мнението на Расмус Андресен, говорител на германските Зелени в Европейския парламент.

И така - газовото и ядреното лоби спечели, а климатът загуби.

Австрия и Люксембург обявяват съдебни дела по решението, но те ще постигнат малко или нищо. Германското правителство не желае да предприеме действия срещу решението на ЕС, но твърди, че ядрената енергия не е устойчива.  И така – от вчера съществува голяма опасност европейската Green Deal да се превърне в Greenwasher Deal.

* greenwashing - заблуждаващи твърдения за екологосъобразност

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още