fallback

BBC: Борис Джонсън ще подаде оставка до часове

Офисът на премиера на „Даунинг стрийт“ обяви предстоящо изявление на министър-председателя

12:03 | 07.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След бунта в собствените си редици британският премиер Борис Джонсън възнамерява след дълго колебание да подаде оставка от поста си на лидер на партията на торите. Това съобщи BBC в четвъртък, позовавайки се на източници от правителствените кръгове. Това би означавало също, че скоро той ще напусне и поста си на правителствен ръководител. 

Офисът на Джонсън на „Даунинг стрийт" обяви предстоящо изявление на министър-председателя. По-късно днес Джонсън ще направи обръщение към нацията, поясняват от там.

По-рано британският министър на финансите Надим Захауи, назначен на поста едва преди два дни, публично призова Джонсън да подаде оставка, след като повече от 50 министри и висши държавни служители подадоха оставките си в знак на протест срещу премиера. Едва тази сутрин, наред с други, новият министър на образованието Мишел Донелан, която беше назначена едва във вторник, също обяви оставката си. Въпреки вълната от оставки в сряда Джонсън все пак заяви, че възнамерява да запази поста си. 

„Трябва да постъпите правилно и да напуснете сега", казва Захави на Джонсън в Twitter в четвъртък. Той заяви, че кризата, в която се намира правителството, само се задълбочава. „Това не е устойчиво и само ще се влошава - за Вас, за Консервативната партия и най-вече за страната", заяви Захави. 

Аналогичен апел към Джонсън отправи и министърът на отбраната Бен Уолъс.

Захави беше назначен от Джонсън само преди по-малко от 48 часа, след като предишният министър на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид неочаквано подадоха оставки във вторник, с което започна отливът в правителството, поставил Джонсън под все по-голям натиск.  За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на британското правителство - безпрецедентно голям брой.

Съгласно проучване на социологическата агенция Savanta ComRes 72% от британците са на мнение, че министър-председателят трябва да подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още