IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разработва насоки за индустрията при спрени доставки на природен газ

Газът се използва като оръжие и европейските граждани вижда това, смята говорител на комисията

17:09 | 11.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) се подготвя за различни сценарии, свързани с доставките на природен газ от Русия, коментира по време на обедния брифинг в Брюксел говорителят на институцията Тим Макфий. Той обясни, че в момента в Брюксел се разписват насоки за индустриалните потребители за действия при спиране на доставките на природен газ, както и приоритети за потреблението. Те ще бъдат представени до края на този месец.

Някои страни получават повече доставки от други и ще активираме принципа на солидарността, допълни още Макфий. Една от мерките, които ЕК реши да приложи за решение на газовата криза са общи преговори и доставки на газ.

"Газът се използва като оръжие, виждаме това в много действия срещу членовете на общността, по трасетата за доставка на газ", допълни още той. Според него европейските граждани много ясно осъзнават това и в тази връзка очаква подкрепата за европейските планове за намаляване на зависимостта от руския природен газ да продължи.

Пестенето на енергия от страна на потребителите също е от ключово значение в тази ситуация - то е част от плана за ускоряване на зеления преход RepowerEU и обхваща почти всяка част от нашето ежедневие, изтъкна още Макфий.

"Най-евтината енергия е тази, която никога не използваме. Това е мантрата на енергийната ни политика, която повтаряме от много години", заяви говорителят на ЕК.

В обедния брифинг той коментира още и връщането на турбината на "Северен поток 1" от страна на Канада. Заради блокираното съоръжение "Газпром" намали с 60% доставките на газ по газопровода. Следим ситуацията и сме в контакт с всички страни в този казус, заяви Макфий и допълни, че ЕС не е налагала забрана за доставяне на технологии и оборудване при транспорта на природен газ срещу Русия.

Украйна реагира остро на решението на Отава за изключение от санкциите, посочвайки, че руската страна има много варианти за доставки на газ за Европа, както и че "Северен поток 1" има резервни турбини и не се нуждае от точно тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
В смисъл, ше им плащат да не работят? Че то така може да им хареса бре! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
многодобре
преди 1 година
Щели да плащат на големите производители да намалят продукцията, да не произвеждат. Така щели да ползват по-малко газ а и ток също. За тока се презастраховат и искат да избегнат режим през зимата. Представяте ли си в Германия, Франция с режим на тока? ЕС се самоубива, това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
ЕК - презряна, от никого не избирана Мафия. Назначаема разумява се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Хей, Брюксел, вие искахте да спрете доставките на газ. Ние поискахме изключение. И сега защо "ще активираме принципа на солидарността"? Всички да сме по равно прецакани. А "зеления преход RepowerEU" да се чете - преоткриване на въглищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още