IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира антишпионски бункер за конфиденциални разговори

Той е част от по-широките усилия на съюза да засили сигурността след години на опити за шпионаж и хакерски кампании

11:28 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

План на Европейския съюз за изграждане на сигурен бункер за защита на разговори на високо ниво от шпиони предизвика само един въпрос след външни наблюдатели: Защо чак сега?

Суперсигурна стая, която ще струва 8 млн. евро и ще събира до 100 души, ще бъде изградена в изолационна клетка, за да „намали риска от използване на компрометиращи излъчвания“, посочва базираният в Брюксел сайт EUobserver, който е видял вътрешна бележка, описваща проекта.

Предложеният бункер ще бъде разположен в Съвета на ЕС, който събира дипломати и министри от 27-те страни членки на блока. Той е част от по-широките усилия на европейските институции да засилят сигурността на чувствителната комуникация, документи и поверителни срещи след години на опити за шпионаж и хакерски кампании, пише Politico.

Проектопредложението за новия бункер обаче накара киберексперти и официални лица да се питат защо ЕС не е построил подобно съоръжение до момента.

„Време е за „голямо рестартиране на киберсигурността“, казва Барт Гротиус, член на либералите в Европейския парламент, който преди е работил като ръководител на киберполицията в нидерландското министерство на отбраната.

„Бункерът трябва да е символ на ново мислене и премахване на завесата на невежеството, под което се намират европейските институции, когато става въпрос за заплахата от кибершпионаж“, казва Гротиус.

Представители на ЕС са шокирани от серията хакерски атаки, изтичания на информация и компрометирания през последните години.

Европейският банков орган на блока затвори имейл системата си през март 2021 г., след като откри, че е компрометирана. Европейската агенция по лекарствата бе хакната през 2020 г. Два компютъра на делегацията на ЕС по външните работи в Москва са били хакнати, откри тя през 2019 г.

През последните месеци високопоставени представители и европейски лидери на ЕС бяха разтърсени от серия от хакерски инциденти на мобилните телефони, включващи шпионски софтуер като направения в Израел Pegasus. Той бе открит на телефоните на испанския премиер Педро Санчез и, според Ройтерс, на високопоставени представители на ЕК.

Гротиус казва, че има 10-кратно увеличение в броя на атаките от държави към ЕС през последните три години, което прави радикалните промени необходимост. „Трябва да обмислим изграждането на технологична инфраструктура от нулата“, твърди той.

За да отговори на атаките върху политическото си ядро, блокът започна серия от инициативи, включително Стратегията за киберсигурност от 2020 г. и по-скорошни предложения за укрепване на информационната сигурност в самите европейски институции.

Една привличаща вниманието част от плана е въвеждането на европейска сигурна сателитна комуникационна мрежа за „осигуряването на сигурни, базирани в космоса комуникационни възможности, за да се гарантира сигурността – и безопасността – на критични мисии и операции, управлявани от ЕС и страните членки“, се казва в стратегията.

А сега ето го и бункерът. Според EUobserver новото съоръжение ще осигурява и „подходящо ниво на комфорт за ВИП персони“.

Представител на ЕС казва, че планът за защитената стая е „част от по-широки усилия за укрепване на сигурността и устойчивостта на европейските институции, органи и агенции в съответствие с многократните призиви от страни членки да се вземат предвид нарастващите заплахи пред сигурността“.

„На този етап остават няколко налични възможности и все още трябва да се проведат консултации“, казва представителят, който не е бил упълномощен да говори официално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още