IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти не вярват, че "Нафтогаз" не може да покрие задълженията си

Финансовите институции нямат опасения, че Украйна може да изпадне в дефолт

15:01 | 15.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: &quot;Нафтогаз&quot;</em></p>

Снимка: "Нафтогаз"

Кредиторите на "Нафтогаз" бяха посъветвани да отхвърлят плана за замразяване на плащанията, който им изпрати украинската държавна газова компания в началото на седмицата, пише Ройтерс. В него от компанията посочиха, че заради пълномащабните военни действия в Украйна потреблението на газ, а съответно и приходите на "Нафтогаз" са намалели, много хора не могат да си платят сметките, има и сериозни поражения на инфраструктурата.

По време на среща, организирана от наетата от кредиторите юридическа компания Dechert, експерти обаче са преценили, че компанията още не е изпаднала в тежко финансово положение и може да плати предстоящите лихвени плащания - 355 млн. долара по две обгационни емисии. Падежът е през следващата седмица.

Съветът е да гласуваме против искането, коментира един от участниците в срещата пред Ройтерс.

Експертите обясняват още, че ще следят случващото се в Украйна и при влошаване на положението на "Нафтогаз" ще обсъдят отново плащанията по задълженията ѝ. Следващото голямо плащане е през 2024 година.

От "Нафтогаз" поискаха в началото на седмицата замразяване на плащанията за две години - до 2024 година. Това искане повдигна въпроса дали самата Украйна няма да изпадне в несъстоятелност - газовата компания допринася за около 17% от приходите в украинския бюджет и преди войната за нея работеха повече от 50 хил. души.

Киев на този етап заявява, че ще изпълни задълженията си и ще извърши предстоящото плащане от 1 млрд. долара през септември. За страната е важно да продължи да плаща дълговете си, за да може да привлича инвестиции след края на военните действия. Властите обаче започват да обсъждат преструктуриране на дълговете, особено ако войната продължи дълго.

От Международния валутен фонд (МВФ) също не очакват проблеми с погасяването на задълженията от страна на Украйна въпреки войната.

Пред Ройтерс източник от американското Министерство на финансите коментира, че не би било изненада Украйна да изпадне в несъстоятелност на фона на щетите, които нанася Русия на територията ѝ, но на този е етап е твърде рано да се правят прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Къв проблем пък може тия да имат с плащанията ,не са поискали пари не са им дали моментално от ЕС и САЩ или ние да организираме с по една заплата да дарим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още