IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniper усвои изцяло милиардния заем

Енергийната компания в затруднение е изчерпала наличните си кредитни резерви, а времето за оздравителен пакет изтича

14:22 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Базираният в Дюселдорф германски търговец на газ Uniper е използвал изцяло съществуващите си заеми в размер на милиарди евро, отпуснати от банката за развитие KfW. Това съобщи енергийната компания в понеделник сутринта. Според концерна тази стъпка е предприета в отговор на „продължаващите прекъсвания на доставките на руски газ и свързаните с тях събития на енергийните пазари и борси", предава DPA.

След сериозното ограничаване на доставките на руски газ по газопровода „Северен поток 1" Uniper, като един от най-големите клиенти на "Газпром", е подложен на огромен натиск. Компанията трябва да купува скъп газ, за да може да изпълнява договорите със своите клиенти.

Поради тази причина компанията вече подаде молба за държавна помощ преди седмица и половина.

„Ситуацията няма да е устойчива за нас още дълго време", предупреди главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах. В случай на пълна загуба на доставките на руски газ през следващите няколко месеца ще се натрупат загуби в размер на до 10 млрд. евро. В момента германското правителство обсъжда как точно би могъл да изглежда пакетът от помощи. Според вътрешни източници решението се очаква в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още