IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене в Европа засегна резултатите на Akzo Nobel

Блокадите заради коронавируса в Китай също са се отразили негативно на печалбата

12:07 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нидерландският производител на бои и лакове Akzo Nobel обяви в сряда по-слаба от очакванията печалба за тримесечието, позовавайки на новите ограничения заради коронавируса в Китай и забавящото се търсене на декоративни бои в Европа, съобщава Ройтерс.

Коригираната оперативна печалба на базираната в Амстердам компания е спаднала с 26% до 249 млн. евро през тримесечието спрямо средната оценка на анализаторите за 261 млн. евро в анкета на Vara Research.

Резултатите ни за второто тримесечие очевидно са повлияни от двата месеца блокади в Китай и намаляването на складовите наличности в каналите за декоративни бои тип „направи си сам“ в Европа“, каза главният изпълнителен директор Тиери Ванланкер в изявление, добавяйки, че търсенето ще се възстанови през юни.

Производителят на боите Dulux е сред множеството компании, изправени пред проблеми със снабдителните вериги и инфлацията, влошени от последните усилия на Китай да спре разпространението на Covid-19.

Миналия месец Akzo Nobel предупреди, че тримесечната оперативна печалба ще поеме удар от около 90 млн. евро от блокади в Китай и слабо търсене в Европа на декоративни бои.

Продажбите са се подобрили с 14% до 2,85 млрд. евро на годишна база, което над прогнозата на анализаторите за 2,73 млрд. евро.

Групата заяви, че разходите за суровини и други елементи са се увеличили с 321 млн. евро през тримесечието спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още