fallback

Газът в Европа поевтинява въпреки ограничените все още обеми по "Северен поток"

OMV очаква доставката на едва половината от договорения газ от "Газпром"

12:09 | 21.07.22 г. 20

Въпреки че все още няма яснота какви са обемите на доставките на газ по "Северен поток 1", европейските пазари реагираха позитивно на възстановяване на работата на тръбопровода. В сутрешната търговия на най-големия газов хъб в Европа - нидерландкия TTF, цената на природния газ намалява с малко над 3% до 150 евро за мегаватчас с доставка през август.

В момента работата на газопровода се следи стриктно от всички в Европа. Данните на оператора показват, че се доставят около 30 млн. куб. метра газ на денонощие, тоест под нивата отпреди 11 юли (60 млн. куб. метра на денонощие). От "Газпром" обаче обясняват, цитирани от ТАСС, че ще бъдат достигнати нивата преди профилактиката - около 40% от капацитета на съоръжението, но това ще отнеме малко време.

В сряда (20 юли) руският президент Владимир Путин изказа опасения, че ремонтът на турбината за компресорната станция "Портовая" не е качествен, което може да преустанови работата на "Северен поток 1". Той също предупреди, че доставките по газопровода могат да достигнат едва 30 млн. куб. метра на денонощие. 

Турбината все още не е върната в компресорната станция - Канада я е изпратила към Европа, но според коментари на "Газпром" тя ще заработи най-рано през септември. Именно заради липсващата турбина руският газов гигант сви доставките по "Северен поток 1" до 40% от капацитета, който е общо (и по двете тръби) 167 млн. куб. метра на денонощие.

Австрийската OMV очаква възстановяване на едва половината от договорените доставки на природен газ от Русия, съобщава Ройтерс. Според компанията нивата ще бъдат същите, каквито бяха преди техническата профилактика на "Северен поток 1".

Италианската Eni обаче съобщи, че очаква увеличаване на доставките до 36 млн. куб. метра в денонощие. При редуцирането на доставките по "Северен поток 1" през юни компанията получаваше по около 21 млн. куб. метра газ на денонощие. Преди това обемите бяха средно около 32 млн. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още