fallback

Берлин: Изправени сме пред най-голямата енергийна криза в Германия

В рамките на месеци или няколко години гарантираме, че ще преодолеем зависимостта от Русия, казва Роберт Хабек

15:27 | 28.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Германия е изправена пред „най-голямата енергийна криза“, обяви министърът на икономиката на страната Роберт Хабек, цитиран от DPA.

Причината е политически замислената и икономически създадена зависимост от руския газ, заяви Хабек в четвъртък след посещение на енергийния парк Бад Лаухщад в Саксония-Анхалт. „Ще се откъснем от тази зависимост за нула време“, уверен е обаче той.

През тази седмица Русия допълнително ограничи доставките чрез газопровода „Северен поток". Хабек заяви, че са били необходими десетилетия, за да се стигне до тази зависимост на Германия.

„В рамките на месеци или няколко години ние гарантираме, че ще преодолеем тази зависимост“, обяви още той. Така например според него „много динамично“ е търсенето на водород, на научни изследвания в областта на водорода и на разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници за производство на водород. „Това е бъдещето“, обяви Хабек. Първо обаче трябва да се преживеят тази и следващата зима, поясни още министърът.

До петък Хабек е на двудневно пътуване в Саксония-Анхалт, Бавария и Тюрингия. На дневен ред са посещения предимно във фирми. В четвъртък вечерта министърът ще отговаря на въпроси на граждани по време на публична беседа в Байройт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още