IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санчес към испанците: Свалете вратовръзките, за да пестим от климатици

Хановер спря топлата вода в обществените сгради след поредното намаляване на газовите доставки от Газпром

20:54 | 29.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес поиска от министрите си, държавни ръководители и представители на частния сектор да спрат да носят вратовръзки и да останат на прохлада в момент, когато горещи вълни обхващат части от Европа, като пораждат търсене на поглъщащи енергия климатици, пише Ройтерс.

„Бих искал всички да забележите, че не нося вратовръзка“, каза Санчес на пресконференция. „Това означава, че всички можем да пестим от гледна точка на енергия“, допълни той.

Високите летни температури подлагат на натиск енергийните системи в Европа и засилват опасенията за регионален стремеж за пестене на повече газ в случай, че войната в Украйна предизвика ново намаляване на доставките от Русия.

Говорейки по-сериозно, Санчес заяви, че правителството му ще въведе извънредни мерки идната седмица за подобряване на ефективността и пестенето на енергия.

Но засега той допълни, че е поискал от „министрите, всички държавни служители, а също и частния сектор, ако вече не са го направили, да не носят вратовръзка, когато не е необходимо, защото така ще спестим енергия, което е толкова важно за страната ни“.

В същото време германският град Хановер съобщи, че ще спре топлата вода в обществените сгради, плувните басейни и спортните зали, тъй като намалелите газови доставки от Русия засилват опасенията от енергийна криза през зимата.

Градът ще изключи и обществените фонтани и ще спре осветлението на големите сгради през нощта, тъй като се стреми да намали потреблението на енергия с 15%, съобщи кметът на Хановер Белит Онай в Twitter.

„Това е реакция на предстоящия недостиг на газ, който създава голямо предизвикателство за общините, особено за голям град като Хановер“, заяви Онай.

Градът ще намали и периода на включване на отоплението в общинските сгради между октомври и март без центровете за дневни грижи, ще инсталира изцяло LED осветление, ще забрани преносимите климатици, вентилаторите или радиаторите и ще инсталира детектори на движението на мястото на постоянно осветление в обществените тоалетни, коридорите и паркингите.

Руският газов гигант Газпром съобщи в понеделник, че спира още една турбина в газопровода „Северен поток“ 1 до Германия за поправка. След новото намаляване газовите доставки, които вече оперираха само на 40% от капацитета си, спаднаха до едва 20%, предизвиквайки несигурност в Европа.

Градове в цяла Германия, която е силно зависима от руския газ, въведоха сходни мерки, включително Мюнхен, Лайпциг, Кьолн и Нюрнберг.

Нюрнберг затвори три от четирите си обществени покрити плувни басейни, докато откритите ще останат отворени до 25 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Ако ходят по боксерки ще спестят още повече! Тези икономически надцаквания почват да стават комични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
минале са ковид на бионабол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 1 година
Определено е Монти Пайтън скеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Спасението е по потници батка. Вече не знам в Оруелов роман ли живеем или в Монти Пайтън скеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Имаше една българска приказка ,пази боже сляпо да прогледа...отнася се за испанците ,иначе Санчес е в час,но ги прави да изглеждат като овце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още