IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След отчета си Covestro представи мерки за евентуален недостиг на газ

По-големи приходи заради високите цени, но по-малко продажби: компанията представи подробни резултати за второто тримесечие и план за действие при криза

10:11 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският производител на пластмаси Covestro успя да увеличи приходите си с почти една пета до 4,7 млрд. евро през второто тримесечие. Въпреки това окончателните данни, представени във вторник сутринта, показват, че обемът на продажбите е намалял през същия период. Нетната печалба се е свила повече от два пъти до 199 млн. евро.

„През второто тримесечие се възползвахме от по-бързото от очакваното възстановяване след блокирането на производството в Китай и от стабилното търсене на нашите продукти", каза финансовият директор Томас Тьопфер, цитиран от DPA.

„През настоящата втора половина на годината макроикономическите рискове отново се увеличават значително, особено по отношение на много високите цени на енергоизточниците, както и несигурността при доставките на газ за нашите германски обекти". Те представляват около една четвърт от световния производствен капацитет на компанията. По-високите цени и силното евро също са сред причините за увеличението на приходите.

В петък листваната в DAX компания вече преразгледа надолу прогнозата си за печалбата за текущата година. През второто тримесечие постигнатата Ebitda на Covestro в размер на 547 млн. евро е малко над предишната прогноза за 430-530 млн. евро, съобщиха от компанията през миналата седмица. Очаква се печалбата за третото тримесечие да спадне до 300-400 млн. евро, заяви компанията.

При представянето на подробните си резултати Covestro подробно описа подготовката си за предстоящия евентуален недостиг на природен газ в края на годината. Предприети са различни мерки за намаляване на търсенето на газ в краткосрочен план, като например преминаване към генератори на петрол за производство на пара, заяви компанията във вторник. Цялата химическа промишленост се подготвя за сериозни съкращения на доставките на природен газ от Русия в резултат на войната ѝ срещу Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още