IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck се възползва от положителните валутни ефекти

Компанията успява да прехвърли част от по-високите разходи върху клиентите

16:01 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Merck се възползва от голямото търсене на продукти за фармацевтичното производство, както и на електронни материали за полупроводниковата индустрия. През второто тримесечие компанията отново успя да увеличи приходите и печалбата си. Органичният ръст на компанията, листвана в DAX, възлиза на 6,6%, предава DPA.

С отчитане на положителните ефекти от валутните курсове приходите са се увеличили с 14,3% до 5,6 млрд. евро, обяви компанията в четвъртък. Цената на акциите се повиши с 0,3% до 184,25 евро след оповестяването на данните.

Въпреки по-високите разходи за суровини и логистика коригираната оперативна печалба (Ebitda) се е повишила с 3,2%, а с отчитане на положителните валутни ефекти печалбата е нараснала с цели 13,1% на годишна база до 1,78 млрд. евро.

Merck потвърди годишните си цели за органичен растеж. Очаква се приходите от продажби да нараснат с между 6 и 9% през тази година, а коригираната печалба (Ebitda) - с между 5 и 9%.

Въпреки това компанията очаква по-силни положителни валутни ефекти за цялата година и затова повиши прогнозата си за продажбите и печалбата. Сега Merck очаква продажби между 21,9 млрд. и 23,0 млрд. евро и коригирана оперативна печалба от 6,75 млрд. до 7,25 млрд. евро.

Merck отбелязва рекордно тримесечие за лекарствени продукти

Главният изпълнителен директор на Merck Белен Гарихо смята, че глобално диверсифицираният бизнес на компанията е от силно предимство. Въпреки големите външни предизвикателства в оперативната среда компанията продължава да генерира растеж, поясни той. Концернът успява да прехвърли част от увеличението на разходите върху клиентите чрез увеличение на цените.

Merck се възползва от рекордното тримесечие в най-голямото си подразделение - Life Science. Бизнесът с фармацевтични продукти и услуги бележи органичен ръст от 10,4%, въпреки че търсенето, свързано с пандемията, е намаляло, както компанията очакваше.

Концернът доставя много материали и суровини за производството на ваксини срещу Covid-19. През миналата финансова година пандемията е довела до допълнителни продажби в размер на 1,15 млрд. евро в този бизнес. През тази година изпълнителният директор на Merck Гарихо очаква продажби, свързани с пандемията, в размер на около 700 млн. евро.

Като се включат и положителните валутни ефекти и придобиването на американската компания за разработване на лекарства по договорни отншения Exelead, продажбите в подразделението Life Science са се увеличили с 19% до 2,6 млрд. евро. Коригираната печалба е нараснала с 21,3% до 1 млрд. евро.

Фармацевтичният бизнес се развива по-малко динамично, въпреки че сравнението със същото тримесечие на предходната година е донякъде изкривено от временно по-високото производство през 2021 г. На органична основа подразделението за фармацевтични продукти отбелязва ръст от 1,4%; с отчитане на валутните ефекти подразделението расте с 7,6% до 1,9 млрд. евро.

Подразделението за фармацевтични продукти отчита по-висока печалба поради валутни ефекти

Растежът се дължи на лекарството срещу рак Bavencio и на лекарството срещу множествена склероза Mavenclad. От друга страна, бизнесът с медикаменти за плодовитостта се свива. Като се изключат валутните ефекти, коригираната оперативна печалба на подразделението за фармацевтични продукти се свива с 9,5%. Заради валутните курсове тя се е увеличила с 3,9% до 604 млн. евро в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Високото търсене на материали за производството на полупроводници е осигурило ръст в отдел "Електроника". Бизнесът с течни кристали обаче се свива. Като цяло оборотът на подразделението е нараснала с 16,3% до 996 млн. евро - органичният ръст е бил 7,4%.

Коригираната печалба тук спада органично с 1,9%. Положителните валутни ефекти обаче компенсират това - като цяло Ebitda на подразделението се е увеличило с 13,7% до 293 млн. евро. И в тази област повишението на разходите е частично компенсирано от увеличението на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още