fallback

Жером Кервиел: Моят процес е повод за дебат за морала на финансовите пазари

Делото срещу бившия брокер на Sociеtе Gеnеrale, обвинен в измама, ще се гледа в Париж от 8 до 25 юни

17:30 | 21.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Бившият брокер на френската банка Sociеtе Gеnеrale Жером Кервиел смята, че процесът срещу него ще бъде повод за публичен дебат относно морала, регулирането и функционирането на финансовите пазари.

"По отношение на гръцкия дълг всички държавни ръководители заявиха: няма да оставим на мира спекулантите. Преди две години обаче те казаха същото, трудно ми е да разбера това двуличие", е казал Кервиел пред АФП.

33-годишният французин е обвинен, че е донесъл загуба на Sociеtе Gеnеrale в размер на близо 5 млрд. евро в началото на 2008, извършвайки сделки, за които той твърди, че банката е знаела. Делото ще се гледа в Париж от 8 до 25 юни.

Кервиел публикува книга, излязла в началото на май. Той твърди, че си е дал сметка за „злините“, които могат да причинят брокерите.

По отношение на изхода от процеса Кервиел е заявил, че има доверие в събраните от защитата му доказателства, че той не е действал без знанието на шефовете си.

В контекста на настоящите условия на пазарите обществото ще разбере, че той не е бил изолиран случай, смята още Кервиел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още