IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко след вдигането на ДДС в Румъния се мисли за понижаване на данъка

От 1 юли ДДС се повиши от 19 на 24%, не е ясно до колко ще се върне равнището на данъка

12:41 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Малко след вдигането на ДДС в Румъния се мисли за понижаване на данъка

Румънското правителство обмисля възможността за намаляване на данък добавена стойност (ДДС), след като той бе увеличен с 5 процентни пункта от 1 юли, става ясно от изказване на премиера Емил Бок, цитиран от агенция Аджерпрес.

Кабинетът в Букурещ реши да вдигне от 19 на 24 на сто данък добавена стойност от 1 юли, за да спази ангажимента си пред Международния валутен фонд (МВФ) за свиване на бюджетния дефицит до 6,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, което бе условие за получаване на нов транш от заема, договорен миналата година.

Президентът на Румъния Траян Бъсеску обаче критикува тази мярка и настоя за свиване на държавната администрация като мярка за бюджетни икономии.

Правителството не разполагаше с друго законово решение за намаляване на бюджетния дефицит освен увеличаването на данък добавена стойност от 19 на 24 процента, след като Конституционният съд отхвърли приетото от кабинета намаляване на пенсиите с 15 на сто, аргументира се румънският министър-председател Емил Бок.

Държавният глава обаче съобщи този уикенд, че ще поиска от правителството да намали ДДС, но не уточни от кога ще стане това и дали равнището на данъка ще бъде върнато на предишното ниво от 19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още