IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстояща приватизация за милиарди изстреля руската борса в понеделник

Русия готви продажбата на дялове в десет компании, които по непотвърдена информация се очаква да донесат над 22 млрд. долара на държавата

21:55 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предстояща приватизация за милиарди изстреля руската борса в понеделник

Руският капиталов пазар напредна в понеделник след потвърждение от финансовия министър на план за приватизация, който включва продажбата на миноритарни държавни дялове в някои от най-големите компании в страната, предаде Ройтерс. Очаква се приватизационната програма да помогне за намаляване на бюджетния дефицит и да привлече нови инвеститори.

Според източници от руското Министерство на финансите плановете на Русия може да спомогнат за осъществяването на най-значителната продажба на държавни дялове от близо две десетилетия и да донесат на хазната около 22,5 млрд. евро през следващите три години.

Възможно е планът да засегне държавни участия в 10 компании, сред които са най-големият петролен производител Роснефт и банката ВТБ.

Засега властите не са предоставили официална информация за програмата, дори и източниците на агенцията да потвърждават, че планът може да бъде одобрен съвсем скоро.
 

„Това е положително развитие. Колкото по-малко е въвлечена държавата, толкова по-добре за икономиката. Държавата трябва да продаде активи в настоящата обстановка, в която всяка рубла има значение за запълването на бюджетния дефицит”, коментира Антон Струченевски, икономист в инвестиционната банка Тройка Диалог.

Други наблюдатели обаче припомнят неуспеха при предишни опити за приватизация в Русия.

При приватизационна вълна през 90-те години бяха продадени на ниска цена части от големи петролни и металургични компании на местни олигарси.

Владимир Путин неведнъж е критикувал тези сделки, връщайки под държавна опека някои от продадените активи, например по времето на процеса срещу Юкос.

Въпреки всичко новината беше приета доста положително от капиталовия пазар в страната.

Според източниците от министерството се предвижда продажбата на 27,1% от Транснефт, 24,16% от Роснефт, 9,3% от Сбербанк, 24,5% от ВТБ и по 25% без една акция от железопътния монополист РЖД.

В списъка влизат още планове за продажба на 28,11% от електрооператора ФСК, 9,38% от хидроенергийния гигант РусХидро, 49% от групата за ипотечни кредити АИЖК, 49% от Роселхозбанк и 25% без една акция от компанията за морски превози СовКомФлот.

Индексът MICEX на борсата в Москва се повиши с 1,16%, а акциите на Транснефт, една от най-привлекателните за инвеститорите компании, увеличи цената на акциите си с 3,72%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още