IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гърция действа решително в съкращаването на дълга

Началото на усилията на правителството да се пребори с бюджетния дефицит е доста решително, смята делегацията на фонда и ЕС

14:12 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Гърция действа решително в съкращаването на дълга

Усилията на Гърция в борбата с бюджетния дефицит са започнали „със силен старт“, смятат членовете на делегацията на Международния валутен фонд и Европейския съюз. Това отваря врата за следващия транш от спасителната помощ, която е на стойност 110 млрд. евро. съобщава ВВС.

Следващият заем към Гърция ще бъде отпуснат на 13 септември, като той е в размер на 9 млрд. евро. Предоставянето на средствата зависи от това дали страната ще успее да се справи със заложените от ЕС и МВФ цели.

Опитите на правителството да съкращава разходите в бюджета обаче предизвикват множество протести, като на няколко пъти се стигна и до остри сблъсъци с полицията. На фона на протестите не спират и стачките в много сектори на икономиката.

Поради тази причина от МВФ и ЕС предупреждават, че пред постигането на целите „стоят важни предизвикателства и има рискове“. Въпреки това усилията на страната се приветстват от кредиторите.

Едно от предупрежденията на проверяващите е това, че докато правителството значително ограничава разходите, местните власти продължават да харчат прекалено големи средства по неефективен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още