IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата на „черния август“ отново тегне над Русия

Фондовият пазар и икономиката са заплашени от тежките предизвикателства, които отново връхлетяха Русия през август

11:39 | 09.08.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Заплахата на „черния август“ отново тегне над Русия

Август е един от най-лошите месеци за руснаците, а 2010 година не изглежда по-различно заради огромните пожари из страната. Възможно е всичко, което се случва в Русия през август да е чисто съвпадение, но през последните десетина години именно това е месецът, когато са станали факт едни от най-тежките събития там.

През август 1998 година Русия спря да обслужва външния си дълг, две години по-късно потъна подводницата Курск, през 2004 година бяха атентатите в московското метро и бяха свалени два самолета. Август 2008 година донесе войната с Грузия, през 2009 година бе експлозията в електроцентралата ОАО РусХидро, припомня Bloomberg.

Това е причината да се обмисли добре дали не е време за разпродажби, съветва авторът на материала Джулиян Римър.

Тази година зловещият сценарий се повтаря, така че инвеститорите трябва да се замислят за своите действия. Едновременното повишаване на живака в термометрите и на борсовите индекси от началото на лятото вероятно ще спре, тъй като опасенията, че извънредното положение заради жегите заплашва да извади от релси икономическия растеж, се засилват.

Как да предпазим портфейла си при такъв сценарий? Препоръчителна е продажбата на акции от компании, от които правителството ще изисква мерки за запълване на бюджетния дефицит или задържане на инфлацията. Дълго време Газпром бе използвана за субсидиране на икономиката, а сега финансовото министерство даде да се разбере, че данъците за компании като Лукойл и Роснефт ще останат високи, за да се гарантират приходи в бюджета.

Следователно акциите на компаниите от енергийния сектор може да бъдат подложени на натиск.

Жегите предизвикват спад в очакванията за зърнената реколта от 20 на сто, което ще лиши страната от експортен приход. Преди седмица в Русия бе наложена забрана за износ на пшеница до края на годината, за да не се стигне до поскъпване на цените на вътрешния пазар.

В такава ситуация с опасност от инфлация, мнозина биха посочили компаниите за комунални услуги като удачен вариант за инвестиции. Те обаче не са. Моснегро например регистрира ръст на потреблението на ток с 15 на сто за последните две седмици, но недостигът на вода започва да подлага електроцентралите на изпитание.

Поради факта, че комуналните услуги представляват голяма част от инфлационната кошница, правителството по всяка вероятност ще отложи повишаването на цените, за да се държи ниско нивото на инфлацията. Прогнозите са, че през следващата година сегашните суши ще добавят 1,5 процентни пункта към инфлацията, а всякакво увеличение на бюджетните разходи ще изостри ситуацията допълнително.

Духът на инфлацията, който Русия така и не успя да върне в бутилката по време на кризата, отново може да набере сила и да накара централната банка да спре политиката си по понижение на лихвения процент и да затегне монетарните условия. Така може да се стигне до ограничаване на кредитирането и негативни ефекти за банковия сектор.

Това е лоша новина за банки като VTB Group и Sberbank, които се борят за привличане на депозити, с които да стабилизират балансите си. Вдигането на лихвите при всички случаи ще доведе до влошаване на лихвените маржове на финансовите институции.

Дестабилизиращият ефект на жегите върху икономиката вече бе отбелязан в индекса на производствената активност, който се разработва от VTB Capital. През юли показателят падна до най-ниското си ниво за последните четири месеца, отстъпвайки до 54,2 пункта. Сред причините са това е и обстоятелството, че някои големи компании, като АвтоВАЗ например, са спрели производството.

Едно от предизвикателствата, пред които са изправени руските фонд мениджъри, е оскъдният избор от акции, чрез които да се реагира на кризата. През миналия месец цената на пшеницата скочи с над 50 на сто и достигна най-високото си ниво за последните 23 месеца. Руският пазар обаче не дава никакви инструменти, с които инвеститорите да се възползват от това.

Производителят на зърно Разгулай е доста рискова инвестиция заради високия си ливъридж, а пък сухото време отлага засяването за следващата година. На борсата няма листнати компании, които биха донесли силни резултати заради повишеното потребление на бира например.

Възможни са само инвестиции в компании за продажби на дребно, които обаче ще пострадат от промененото заради кризата и пожарите поведение на потребителите.

По принцип в този период от годината руският премиер Владимир Путин обича да почива в Сибир, където се отдава на лов и риболов. Тази година обаче не е така – той кръстосва страната, за да наблюдава как се развива кризисната ситуация.

Руското правителство отдавна си е спечелило славата на доста тромаво в случаите, когато трябва да се бори с криза. В настоящата ситуация инвеститорите отново са притеснени и то по същата причина.

Единствената надежда за тях е Путин, който бе назначен за премиер от Елцин през август 1999 година, както и президентът Медведев да сложат нещата под контрол преди пожарите да изпепелят зараждащото се възстановяване на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 13 години
Твърде манипулативно четиво, въпреки откритата закономерност. Извода на статията е грешен. Точно сега е момента за покупка, а не за продажба на книжа и т.н..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
1914
преди 13 години
ние сме идеални, ръст на износа, ръст на промишлеността, сега едно хубаво износче на 100 млн. тона зърно на високите цени и хоп! - икономически ръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
4ccccc
преди 13 години
тяхната икономика се гради за затворен цикъл,те ще се оправят а, с нас какво ще става? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
каизер
преди 13 години
мда през 1941 беше Хитлер, преди това през 1809 - Наполеон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
net_spy
преди 13 години
тея горките верно не им е леко, все така по нещо да ги връхлита лятно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още