IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предлага 9% от Сбербанк за близо 6 млрд. долара

Според руски финансови експерти по-бързо и изгодно би било миноритарният пакет акции да бъде продаден чрез фондовата борса

12:03 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия предлага 9% от Сбербанк за близо 6 млрд. долара

Руското правителство официално реши да бъде продаден част от държавния пакет акции в банката Сбербанк, като решението е в рамките на програмата за приватизация на части от крупни държавни активи до 2013 г., съобщи вестник „Комерсант“.

Като начало се предвижда да бъде продаден дял от 9% от обикновените акции на Сбербанк, за които се очаква инвеститорите да дадат около 176 млрд. рубли (около 5,9 млрд. долара).

Според руски финансови експерти по-бързо и изгодно би било миноритарният пакет акции да бъде продаден чрез фондовата борса. Според първоначалните намерения на правителството сделката може да се извърши и по друг сценарий, т.е. пакет акции от 10% като цяло да бъде продаден на един голям инвеститор чрез инвестиционен фонд.

Руският вицепремиер Игор Шувалов посочва, че засега не е окончателно решено точно какъв обем акции на Сбербанк ще се продава и по какъв начин, като по тези въпроси правителството ще се консултира и с премиера и президента на страната.

По данни на списание Banker към 1 юли 2010 г. Сбербанк заема 43-то място в света по размер на основния капитал. Според класацията на най-скъпите банкови марки в света на Brand Finance за 2009 г., Сбербанк заема 15-то място. 

Най-големият акционер в Сбербанк е Централната банка на Русия с 60,25% от акциите с право на глас, а 32,1% от акциите (по данни към 4 юни 2010 г.) принадлежат на различни чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още