IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия продължава да вдига най-високите лихвени проценти в Европа

Основният лихвен процент в страната скочи до 12% заради високата инфлация

15:01 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия продължава да вдига най-високите лихвени проценти в Европа

Централната банка на Сърбия увеличи отново основния лихвен процент в страната, който е най-високият в Европа, съобщава Bloomberg.

Увеличението на основната лихва е шесто от август миналата година насам и идва в отговор на високата инфлация и нарастването на заплатите и пенсиите в страната.

Сръбската централна банка увеличи лихвения процент с 50 базисни пункта до 12% днес от 11,50 на сто за предходния месец. По-голямата част от пазарните анализатори очакваха лихвената ставка да остане без промяна или да се увеличи по-слабо.

Основният лихвен процент в Сърбия се е повишил с 4 процентни пункта от август миналата година насам заради поскъпването на храните, поевтиняването на сръбския динар, слабия приток на кредити и липсата на инвестиции. Инфлацията в страната се повиши до 10,4% на годишна база през декември, което е най-високото й ниво за последните 22 месеца.

Централната банка има за цел да поддържа инфлацията в страната в интервала от 3% до 6% през 2011 с целево ниво от 4,5 на сто. За 2012 г. целевото инфлационно ниво е малко по-ниско от 4 на сто.

Сръбският динар поевтиня с близо 11% през 2010 г. и е загубил около 40% от началото на финансовата криза през 2008 г. Сръбската централна банка продаде над 2,5 млрд. евро през 2010 г., купувайки динари на валутните пазари, за да спре поевтиняването на местната валута.

От началото на януари динарът е поскъпнал с повече от 1% срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още