IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще строи най-големия соларен парк в света

Правителството на страната търси партньор за проекта, който се оценява на около 600 млн. евро

09:27 | 22.01.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Гърция ще строи най-големия соларен парк в света

Силно засегнатата от кризата с държавните дългове Гърция планира да построи най-големия в света фотоволтаичен парк, съобщава AFP.

Плановете предвиждат той да бъде разположен върху изчерпаните въглищни мини в близост до северния гръцки град Козани. Това е заявил пред репортери гръцкият премиер Георгиос Папандреу по време на посещение на мястото на бъдещото съоръжение.

Инвестицията се оценява на 600 млн. евро, като страната ще търси стратегически партньор за изграждането на соларния парк.

Предвижда се той да бъде по-голям от всички действащи по света фотоволтаични паркове и с капацитет от 200 мегавата.

Реализирането на проекта е поверено на Националната електрическа компания, която ще организира международен търг за намиране на стратегически инвеститор за построяването на соларния парк.

Съоръжението се предвижда да бъде разположено върху площ от 530 хектара, където се намират закрити мини за добив на въглища.

С произвежданата от соларния парк електроенергия ще се покриват нуждите на около 55 хил. домакинства и ще се намалят с 300 хил. тона годишно емисиите на въглероден двуокис, сочат оценки на правителството.

Гръцкият премиер посочи, че проектът ще послужи като модел за развитие на използването на възобновяеми енергийни източници и ще повиши заетостта в страната, която се бори с последиците от дълговата криза.

Правителството на Папандреу се надява чрез инвестиции в проекти за възобновяема енергия да се разкрият нови позиции, които да компенсират хилядите работни места, загубени заради рецесията и последвалата я дългова криза.

Миналата седмица стана ясно, че безработицата в Гърция е скочила до 13,5% през октомври в сравнение с 9,8% преди година.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 3% през тази година след двете поредни години на спад на брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Правите ли разлика в курса на валутите, при 2-те инвестиции? При тях е проект и търсят тепърва инвеститор, а нашия се подписа вече. Няма да им излезат сметките. Цанков камък по изгоден ли ни е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
lio58
преди 13 години
Добре, при гърците уж земята скъпа а централата им излиза по евтина от нашата. Ако за 600 млн. евро гърците построят 200 МW, то за 1200 млн евро нашите трябва да направят повече от 400 MW , а те ще направят само 250. Някой може ли да обясни какво печели правителството и НЕК от тази далавера. То че ще плащаме скъп ток е ясно. Само не мога да се съглася че го правим от глупост. Нали и учениците от Банкя знаят как да смятат тока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Аха! Значи с помощта на изкуствено надута цена на земята, проекта ще се оскъпи и след това ще има основание да се искат по-високи цени от потребителите. Естествено, това не може да се каже в прав текст на хората (които може да имат убеждението, че тази земя е и тяхна) и затова се използват хватки със соларни панели, за които никой не знае що за стока са. Абе и тук класика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Quandt
преди 13 години
Global_Dj, Mitaka, понеже ми стана интересно прегледах гръцката преса - идеята им е да създадат съвместно дружество с американска компания(говори се за AES), като дяловете ще се разпределят 51% за гръцкия НЕК, а останалите 49 за другия инвеститор. Обаче нищо не е финално. Уж се проявява интерес от 3 компании. В момента информациите са следните - говори се за инвестиция 600 млн, но според един вестник може да стигнат и до 800(може би най-авторитетният им вестник говори за обща стойност със земята от около 1 млрд евро). По план ще бъде разположен на 5000 декара, но можело и да стигне до 8000. Друг вестник твърди, че ще е на 5200, трети пък - 6000. Единственото, което изглежда достоверно е, че земята е на гръцкия НЕК, а другото, за което всички публикации са единодушни е относно евентуалното влияние върху намаляването на емисиите, както и създаването на нови работни места. Всичко това трябвало да стартира през лятото тази година. Интересно дали ще стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Именно. Проблемът е, че инвестицията на Тошиба е оценена, с почти готов проект, и се знае къде, какво и как ще се строи. Докато, при гърците това са просто някакви предположения и начин да привлекат участници в търга. Те са царете на неистините и прикриването, нали за високия си дефицит криеха години наред......... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mitaka
преди 13 години
поправете ме ако греша но има нещо грешно в тая статия или в предишната за българската инвестиция на тошиба. Как така ние строим парк за 1.2 млрд долара с капацитет 250 хиляди киловата, а в гърция за 600 млн евро 200 мегавата? ако не греша нашата инвестицията е доста по голяма а капацитетът е какво 10 пъти по голям в гърция или повече?? за каква рентабилност на инвестицята говорим, започвам да си мисля че опасенията на читателите за соларното 'лоби' имат някаква почва или грешката е в цифрите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
как най-големия,като новината от вчера е ,че Тошиба ще строят у нас за 1,2 млрд евро 250мвт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
prodigal
преди 13 години
Тези кефят..:) Пак заеми, поне в този случай ще се изплащат пряко от домакинствата, а не индиректно през бюджета!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още