IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и еврозоната все по-близо до преструктуриране на проблемен дълг

Колкото и да се отрича, част от дългът на Гърция ще бъде преструктуриран чрез Европейския фонд за финансова стабилност и ЕЦБ

11:59 | 24.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция и еврозоната все по-близо до преструктуриране на проблемен дълг

Задава се решение за гръцкия дълг и то се свежда до отпускането на заем на Гърция от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), с който тя да изкупи собстветните си облигации, пише днес гръцкият в. "Етнос".

Изданието твърди, че това решение все повече печелело почва и че въпреки официалните опровержения, правени от правителството в Атина, Гърция щяла да заеме пари от Европейския фонд, с които да изкупи собствените си облигации.

В момента ЕЦБ държи облигации на гръцкото министерство на финансите за 50 милиарда евро. Очаква се гръцкото правителство да ги купи за 35 милиарда евро. По този начин отстъпката ще бъде 15 милиарда евро.

Смята се също, че по подобна схема ще бъдат придобити гръцки облигации и от други държатели, което на практика означава преструктуриране на държавния дълг.

Според вестника германският финансов министър Волфганг Шойбле разкрил, че правителството на канцлера Ангела Меркел планирало да финализира финансовия пакет за подпомагане на фонда на еврозоната, в който щял да се съдържа и "отговорът" на гръцкия проблем в близките седмици.

Открит обаче все още стоял въпросът с емитирането на общи еврооблигации.

В днешна публикация германското списание Der Spiegel се казва, че има шансове да се приеме формула за изкупуване на гръцкия държавен дълг със заем от общия европейски фонд в рамките на един "цялостен пакет" за стабилизиране на еврозоната, за който ЕС трябвало да вземе решения през март.

Вдъхновител на този план за изкупуване на гръцкия дълг, според списанието, бил сегашният ръководител на фонда Клаус Реглинг, пише още в. "Етнос".

Според появилите се по-рано информации, които бяха опровергани, на Атина щяла да бъде предоставена възможност да закупи свои облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ),
от частни банки и на вторичния пазар с кредити, предоставени от ЕФФС.


В момента задълженията на Гърция по държавни облигации са 300 милиарда евро. Миналата пролет страната загуби възможността да привлича кредитни капитали на частния пазар поради опасенията на инвеститорите от възможен отказ на правителството за обслужване на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Продължаваме с простотията. Естествено никой няма да поеме отговорност за безсмислено потрошените пари при предишното спасяване, които очевидно бяха тотално безсмислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Pivoley
преди 13 години
Продалжаваме да надуваме балона. Няма страшно обаче. Накрая работниците ще платят цялата сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още