IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските и сръбските авиолинии планират създаването на „авиокомпания Балкан“

Очаква се от март двете компании да формират смесено дружество, което да оперира под името Balkan Airlines

09:45 | 07.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Турските и сръбските авиолинии планират създаването на „авиокомпания Балкан“

Пред държавния авиопревозвач на Сърбия – JAT Airways, се открива възможност за стратегическо партньорство с Turkish Airlines, в резултат на което се очаква създаването на нова регионална компания на Балканите, се казва в информация, публикувана в немския сайт airliners.de.

Според нея сръбската и турската компания ще стартират съвместно дружество, което ще започне да оперира в началото на март под името Balkan Airines.

През лятото на 2010 година турската компания бе пред придобиване на JAT. Това се случи след два неуспешни опита за приватизация през 2007 и 2008 година и решение на правителството да се търсят инвеститори, взето след анализ на Deloitte.

Към момента JAT Airways разполага с авиопарк от 10 самолета Boeing 737-300 и четири ATR72-200.

През последната година Turkish Airlines правят опити да увеличат пазарния си дял в Източна Европа. Израз на това стана придобиването на 49 на сто от капитала на B&H Airlines, авиокомпанията на Босна и Херцеговина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Kliment Bachev
преди 13 години
Не мисля, че марката "Балкан" има някаква стойност днес. Малко на соц. носталгия го избиваме от време на време. А и тогава не бих казал,че "Балкан" е била някаква свръх авторитетна компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Дали не е възможно към това стратегическо партньорство да се включи и Българиан ейр Марката Балкан е известна навсякъде по света като българска авиокомпания Сега вече ще имат зад гърба си огромните турски пари и един добър пазар като Сърбия и страните от бивша Югославия Ще бъдат извършвани до летище София стотици регионални полета и от тук до всички краища на Европа и Америка Ако зависеше от мен бих го направил но Бългериан айр си е частна компания и те може би имат друга визия за развитие Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
България ер постепенно губи всякакви позиции на авиационния пазар. Лоу кост авиокомпаниите създават жестока конкуренция по най-натоварените линии, а традиционни авиокомпании като Turkish Airlines превземат регионалния пазар...Марката Балкан не е ли все още запазена марка на фалиралата авиокомпания Балкан? Скоро четох една обява на синдика, че все още се продават активи на авиокомпания Балкан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още