IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка неочаквано вдигна лихвения си процент

Засилващата се инфлация накара централната банка да увеличи за втори пореден месец и изискването за задължителните банкови резерви

11:37 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руската централна банка неочаквано вдигна лихвения си процент

Централната банка на Русия неочаквано увеличи основния си лихвен процент за първи път за последните повече от две години.

Засилващата се инфлация накара централната банка също да вдигне за втори пореден месец задължителните за банките резерви, предава Bloomberg.

Основният лихвен процент в Русия се вдига с 0,25 процентни пункта до 8% от досегашното си рекордно ниско ниво от 7,75 на сто. Това е първото му увеличение от декември 2008 г.

Централната банка увеличава с толкова и лихвения си процент по овърнайт депозитите до 3%. Размерът на задължителните резерви за чуждестранните банки е увеличен от 3,5% на 4,5%, а за всички останали нараства от 3% на 3,5%.

Централната банка аргументира затягането на паричната си политика с високите инфлационни очаквания и притока на капитал към Русия заради поскъпването на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още