IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия създава фонд за 10 млрд. долара за съфинансиране на инвестиционни проекти

Досега повечето компании за дялов капитал обмисляха изключително предпазливо Русия като инвестиционна дестинация

12:18 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия създава фонд за 10 млрд. долара за съфинансиране на инвестиционни проекти

Руското правителство ще създаде фонд на стойност 10 млрд. долара, който ще съфинансира проекти на международни компании за дялов капитал, като целта е да се привлече чуждестранен капитал към страната, предаде Financial Times.

Според източници на изданието, запознати с въпроса, правителството е поискало от Goldman Sachs неофициално да ръководи проекта за създаването на фонда.

Отделно правителството ще създаде и комисия, която да дава съвети на президента Дмитрий Медведев относно превръщането на Москва в международен финансов център. Сред членовете на комисията ще са главният изпълнителен директор на Goldman Лойд Бланкфейн, основателят на инвестиционната група Blackstone Стив Шварцман, изпълнителните директори на JPMorgan Chase и на Bank of America Джейми Даймън и Брайън Мойнихан, както и представители на BNP Paribas и UniCredit.

Инициативата за създаването на фонда е на президента Медведев, са посочили източниците на FT. Сред компаниите, с които правителството се е свързало във връзка с проекта, са Apollo Management, Blackstone и Carlyle, които все още не са дали отговор, както и фондове от Близкия изток.

Досега повечето компании за дялов капитал обмисляха изключително предпазливо Русия като инвестиционна дестинация, посочва FT. През последните десет години от Carlyle на два пъти създаваха в страната инвестиционни екипи, които след това бяха разпускани.

На пресконференция в Берлин, проведена на 1 март, съоснователят на Carlyle Дейвид Рубинщайн заяви, че възвръщаемостта, която може да се постигне в Европа, не е съизмерима с рисковете, които се поемат в страната. Той е определил Русия като „относително по-малко привлекателна“ за инвестиции от другите страни от групата БРИК (Бразилия, Индия и Китай).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още