IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Гърция за 2010 се оказва цели 10% от БВП?

На страната вероятно предстои налагане на още рестриктивни мерки, след като дефицитът й отново е по-голям от очакваното

16:57 | 07.04.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит на Гърция за 2010 се оказва цели 10% от БВП?

Бюджетният дефицит на Гърция за 2010 година се оказва по-голям от предварителните изчисления и вероятно е около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщават за Ройтерс анонимни източници от кредиторите на страната.

По всяка вероятност ревизията на дефицита ще предизвика призиви за нови рестриктивни мерки по посока ограничаване на разходите. Те ще поставят допълнителни изпитания пред правителството, което и сега е силно затруднено с осигуряването на необходимите му средства.

„Ясно е, че дефицитът е над 10 на сто“, заявява източникът на Ройтерс. „Това ще предизвика действия заради възможните ефекти, които може да последват“, предупреждава той.

По последни данни на правителството на Гърция бюджетният дефицит за 2010 година е бил 9,4 на сто. Оценките на Международния валутен фонд и Европейската комисия са за 9,6 на сто, а сега се оказва, че вероятно става дума и за по-голямо отрицателно салдо.

„Ревизията ще направи още по-трудно заложените за 2011 година таргети на Гърция. Правителството ще трябва да спестява повече“, коментира Крищоф Вайл, икономист в немската банка Commerzbank.

Големите страхове на инвеститорите са свързани с опасността Гърция да преструктурира дълговете си. Според много анализатори именно това е най-вероятният сценарий, по който ще се развие ситуацията с правителствените облигации на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Глупости!Докато не влезем в Еврозоната няма как да внасяме пари в този пакт!!!Информирай се добре, и после коментирай! Стига вече със спекула и предположения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
madcow
преди 13 години
Ти зарежи това, ама усети ли, че г-н Борисов ни направи съдлъжници с гърците??? Това е пактът Евро+!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
yani1973
преди 13 години
А и острови имат за продаване...Но си е редно да ги накарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
napoleona
преди 13 години
Кой ти каза, че е невъзможно да се реже още. Може и още как. Ще ги накарат да продадат и тези 51% от държавните компании, които искаха да си запазят. Така, че ще има още приватизация. Освен това заплати от по 3-4000 евро в държавната администрация също могат да се орежат. Да не говорим за голямата им армия. Така, че гърците да не се ослушват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pivoley
преди 13 години
Като че ли единствената опция за Гърция остава едностранно излизане от Еврозоната, връщане на драхмата и нейната обезценка. С тея 10% годишни дефицити, спад на БВП, невъзможност да се режат още бюджетни разходи и да се вдигат данъци, просто не ги виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още