IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor's вдигна кредитния рейтинг на Естония

На фона на пазарния хаос агенцията призна усилията и постигнатите от естонците успехи в управлението на публичните финанси

15:48 | 09.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Standard&Poor's вдигна кредитния рейтинг на Естония

Попадналата в центъра на вниманието през последните дни агенция Standard&Poor's обяви решение за увеличение на кредитния рейтинг на Естония. Като повод за това се посочват силните икономически показатели и солидното управление на публичните финанси на страната, пише Bloomberg.

Дългосрочният рейтинг на естонския държавен дълг бе повишен с цели две степени – от А до АА-. Това е четвъртата по сила оценка, която се присъжда от S&P. Перспективата, поставена на Естония е стабилна, което означава, че едва ли скоро ще има нова промяна на кредитния рейтинг.

С новата си оценка Естония има вторият най-висок кредитен рейтинг в Източна Европа след Словения.

През първото тримесечие на годината икономиката на Естония нарасна с 8,5 на сто на годишна база, записвайки най-силния темп на растеж в Европейския съюз. Страната, която от 1 януари тази година е член на еврозоната, е облагодетелствана от силното търсене от страна на държави като Швеция и Финландия, допълва Bloomberg.

“Вярваме, че Естония ще успее да запази високия си темп на растеж, поддържайки сравнително балансиран бюджет“, посочват от рейтинговата агенция.

Преди месец друга агенция – Fitch, вдигна рейтинга на Естония до А+, което е петата по сила степен, която се присъжда от организацията. Мотивите за решението бяха подобни на посочените от S&P.

След решението на S&P борсовата търговия в Талин се стабилизира и индексът OMX Tallinn свива загубата си до 4,2 на сто. На по-ранен етап от деня показателят губеше близо 7 на сто от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още