IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската банка ВТБ удвои печалбата си за полугодието до 1,85 млрд. долара

Обемът на кредитния портфейл на руската държавна банка надминава 113 млрд. долара

14:41 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руската банка ВТБ удвои печалбата си за полугодието до 1,85 млрд. долара

Нетната печалба на втората по големина руска банка ВТБ за първото полугодие достигна рекордните 53,6 млрд. рубли (над 1,85 млрд. долара по курса за деня). Резултатът е над два пъти (със 113,5%) по-висок от този за периода януари-юни 2010 г. Това съобщава вестник „Ведомости“ по информация от ръководството на банката. Възвращаемостта на капитала за периода е 18,1%, при 9,7% за същия период на миналата година.

Печалбата на инвестиционната група на ВТБ преди облагане с данъци се е удвоила до 51,2 млрд. рубли (1,78 млрд. долара). Печалбата преди облагане с данъци само от бизнеса „на дребно“ е 20,2 млрд. рубли (ръст от 80,4%).   

Обемът на кредитния портфейл на финансовата група (без да се включват резервите) през второто полугодие е нараснал със 7% до близо 3,28 трлн. рубли (113,4 млрд. долара). По-конкретно, обемът на корпоративните кредити е нараснал с 6,4%, а обемът на кредитите за населението – с 9,6%.

Депозитите на клиенти във ВТБ сега достигат 2,635 трлн. рубли (над 91,12 млрд. долара), което е ръст от 19,1% за полугодието.

ВТБ не възнамерява да намалява резервите си през 2011 г. и ще запази консервативната си политика, коментира финансовият директор на банката Херберт Мос.

През тази година държавната ВТБ планираше да направи заеми на външни за Русия пазари за общо 5 млрд. долара и  вече е привлякла 4 млрд. долара. До края на годината банката ще направи заеми за още 1 млрд. долара, но няма да е съвсем скоро, защото банката има достатъчна ликвидност, заявява Мос.

Само от дъщерната си Russian Commercial Bank (RCB), намираща се в Кипър, през юли ВТБ е получила дивиденти в размер на 100 млн. долара, се казва в отчета за полугодието на ВТБ, изготвен по европейските счетоводни стандарти.

Възнагражденията на топ мениджърите на ВТБ (включително пенсионните осигуровки) възлизат за полугодието на общо 3,2 млрд. рубли (над 911 млн. долара), т.е. двойно повече спрямо първото полугодие на миналата година. В категорията „топ мениджъри“ при ВТБ се включват членовете на надзорния и управителния съвет на банката, ревизионната комисия, а също и шефовете на дъщерните дружества на ВТБ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още