fallback

Райфайзен: Дълговата криза в еврозоната ще засегне Централна и Източна Европа

Негативното въздействие се дължи както на несиметричната експортна ориентация, така и на напрежението на европейския банков пазар, се казва в анализ на банката

15:54 | 05.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

“Настоящата изключително несигурна обстановка в еврозоната - за която основните индикатори сочат период на рецесия, докато кризата с държавния дълг продължава да ескалира периодично - води до негативни последици и за Централна и Източна Европа”, коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, която е част от Райфайзен Банк Интернешънъл АГ.

Поради тази причина Райфайзен Рисърч е намалила значително прогнозата си за растеж на БВП през 2012 г. за повечето страни в Централна и Източна Европа, като очаква ръст на БВП за целия регион от 2,3%. За 2011 г. Брециншек очаква регионът да отбележи ръст от 3,2%.

Въпреки, че растежът в ЦИЕ се забавя, показателят остава значително по-висок от очакванията в еврозоната, където се очаква ръст от 1,6% през 2011 г. и само 0,2% през 2012 г. В същото време, в региона на Централна и Източна Европа се очаква да продължи процесът на застигане на еврозоната с положителни разлики в нивата на растеж от 1,5-2 процентни пункта годишно до 2015 г.

Според главния анализатор на Райфайзен Рисърч въздействието върху Централна и Източна Европа* се дължи както на несиметричната експортна ориентация (85% от експорта е към страните от ЕС), така и на напрежението на европейския банков пазар.

Все пак Брециншек очаква негативните ефекти да са по-слабо изразени в региона на страните от ОНД, в сравнение с Централна Европа поради по-стабилното вътрешно търсене в страните от ОНД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
fallback