IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина има нужда от второ подстригване на дълга?

Според финландския външен министър ново отписване и трети спасителен пакет са само въпрос на време

21:34 | 05.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финландският външен министър Ерки Туомиоя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финландският външен министър Ерки Туомиоя. Снимка: Ройтерс

Едва през март Гърция пое глътка въздух, след като осъществи отписване на дълговете от частните кредитори. Банки, застрахователни дружества и фондове се отказаха от претенциите си на стойност повече от 100 млрд. евро. Атина обаче е заплашена отново от същия сценарий, заяви министърът на външните работи на Финландия. Според актуално проучване пък всеки втори германец сега така или иначе смята, че Гърция ще бъде изключена от еврозоната.

Едно подстригване няма да е достатъчно. Според финландския външен министър Ерки Туомиоя „Гърция вероятно ще се нуждае от второ орязване на дълга, подреден фалит, за да се изправи на краката си", заяви Туомиоя пред германския авторитетен вестник Die Zeit.

„Пазарите вече калкулират възможен фалит, последващите щети на останалата част от еврозоната ще са по-малко катастрофални от колкото мнозина се боят. Дали страната може да остане в еврозоната зависи единствено от гърците. Никой не иска да изхвърли Гърция от паричния съюз", заяви Туомиоя. „Ако те се откажат от еврото, то ще е само доброволно“. 

От над две години страната е подпомагана финансово от своите европейски партньори и МВФ.
„Независимо от това дали гърците ще задържат еврото, или ще се върнат към драхмата, ние трябва да им помогнем", заяви още финландският министър. Но дори и ако след изборите на 17-и юни в гръцкия парламент се сформира мнозинство за продължаване на програмата за икономии, това ще е чиста математика: „След пет години парите пак ще свършат. Страната ще се нуждае при всички случаи от трети спасителен пакет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Европейски ***!Извинявам се за острия тон ама е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Ще вземе да им стане навик, и изобщо няма да се засилят да работят. АЗ СЪМ ТВЪДО ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА УЧАСТВАНЕТО НА БГ В ЕЗ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 11 години
Аз доколкото разбрах е обратното. ЕС има нужда от ново остригване след като пак ще отписваме задълженията на Атина.И тия дето са им давали заемите първоначално на Атина без гаранции и до колкото разбрах и без да са твърдо в Евро валута са били пълни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Атина има нужда от второ подстригване?Е чакайте малко де Нека коса да и поникне и тогаз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още