fallback

До края на годината Турция ще избере изпълнителя на строежа на втора АЕЦ

Ще решим за втората АЕЦ до края на тази година, обяви турският министър на енергетиката

20:28 | 10.09.12 г. 8
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Таип Ердоган с тогавашния руски президент Димитрий Медведев след подписването на договора за строежа за първа АЕЦ в страната. Снимка: Ройтерс.

Турция ще реши до края на годината кой чуждестранен кандидат да избере за партньор за строежа на втора атомна електроцентрала в страната. Това съобщи днес турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от Анадолската агенция.

Министърът подчерта, че Турция не се отказва от решението си да увеличи енергия си капацитети чрез атомна енергия.

"Оставаме решени за атомната енергия. Ще решим за втората АЕЦ до края на тази година," заяви той пред турски студенти, които заминават за Русия, за да се дипломират като ядрени инженери.

Турция вече подписа споразумение с Русия за строежа на първата турска АЕЦ в района на средиземноморския пристанищен град Мерсин.

Руската държавна компания "Атомстройекспорт" се очаква да започне изграждането на четири ядрени реактори с общ капацитет 4800 мегавата през 2013 г.

Вероятни партньори за строежа на втората АЕЦ, която се предвижда да бъде построена на турското черноморско крайбрежие в непосредствена близост до българската граница, са Южна Корея, Япония и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 06.09.22 г.
fallback