IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се приближава до споразумение с Tройката

Кредиторите са дали зелена светлина за икономии в размер на 9,5 млрд. евро

09:07 | 20.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И през последните дни в Атина се провеждаха протести срещу строгите икономии на разходите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И през последните дни в Атина се провеждаха протести срещу строгите икономии на разходите. Снимка: Ройтерс

Гърция си е осигурила благословията на кредиторите за допълнителния пакет съкращения на разходите в рамките на плана за икономии в размер на близо 12 млрд. евро, заяви високопоставен правителствен представител, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството на премиера Андонис Самарас води спорове от седмици за пакета, както в рамките на коалицията, така и с тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Пакетът трябва да бъде одобрен преди Атина да може да се надява да получи следващия транш от международната помощ.

Кредиторите първоначално отхвърлиха мерки на стойност над 4 милиарда евро в рамките на пакета от 11,7 милиарда евро, но след това дадоха зелена светлина за икономии в размер на 9,5 милиарда евро, заяви официалният представител.

„Преговорите продължават, пропастта се стеснява", посочи цитираният представител, който не уточни какви са мерките, за които двете страни са постигнали съгласие. "Сега сме на 9,5 милиарда евро", добави той.

Гръцки представители заявиха по-рано, че кредиторите са недоволни от плахите планове за съкращаване на държавни служители.

Левите съюзници на Самарас, които трябва да се срещнат за нов кръг преговори утре, яростно се противопоставят на съкращаването на служители в държавния сектор, въпреки че сигнализираха, че в крайна сметка може да се съгласят с по-широкия пакет.

Непопулярният план включва също нова вълна намаления на заплатите и пенсиите, както и орязване на обезщетенията за инвалидност и други социални плащания, което се очаква да предизвика улични протести в следващите дни.

Профсъюзите вече започнаха серия от спирания на работата и шествия в центъра на Атина преди планираната за следващата седмица обща стачка. Но изправено пред перспективата за банкрут, ако финансовата помощ не продължи, гръцкото правителство обеща да даде ход на съкращенията на разходите. Официални представители заявиха, че се надяват окончателно споразумение да бъде постигнато до неделя.

По-рано през седмицата министърът на финансите Янис Стурнарас прогнозира, че икономическото производство в Гърция ще се свие в края на рецесията с 25%.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Гърция, турист пита местен жител:- Как живеете тук?- Не много добре. Знаете ли, тук нищо не расте.- Как, дори ако се засее ръж?- Е, ако се засее, е друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Иначе, историята заприличва, като на онзи наш тарикат, дето в криза "слезнал" от самолет на майбах. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Процентите горе-долу са верни. НО! Срив и загуба за гърците ще е КОГАТО , твоите родители станат работодатели на 30-35 годишна гъркиня прислужница и на теб в градината ти копа и полива грък! Това ще са жертви! Да подчертая, не го желая и не злорадствам. Просто обективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Ако 25% срив на БВП, 30-40% срив доходите и безработица от над 25% за теб е успех, кога биха загубили гърците? Гръцките политици вкараха народа си в една много тъмна улица от където няма излизане без огромни жертви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ANS9983
преди 11 години
Една будна нация винаги печели. Гръцките политици добре изиграха ситуацията със състоянието в ЕЗ, световната криза и страха на големите от провал на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още