IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alpha Bank на крачка от придобиването на Emporiki за едно евро

Досегашният собственик Credit Agricole ще „инжектира“ още 550 млн. евро в гръцката банка, в замяна на конвертируеми облигации за 150 млн. евро от Alpha Bank

13:45 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alpha Bank на крачка от придобиването на Emporiki за едно евро

Френската банка Credit Agricole обяви днес, че преговорите за придобиване на гръцкото й поделение Emporiki Bank са в напреднала фаза. Купувач по сделката е Alpha Bank, която ще придобие Emporiki за символичната сума от 1 евро, пише Ройтерс. Причината за продажбата е желанието на третата по големина френска банка да се изтегли от гръцкия пазар.

Съгласно сделката Credit Agricole ще „инжектира“ още 550 млн. евро в гръцкото си поделение, след като от 2006 година насам в него са наляти над 10 млрд. евро. Споразумението предвижда Credit Agricole да получи в замяна конвертируеми облигации за 150 млн. евро от Alpha Bank.

Планираната продажба е част от по-мащабен план на Credit Agricole за фокусиране на банката върху вътрешния пазар на Франция. Това е промяна в стратегията след поредица скъпи и неефективни опити да се излезе на международния пазар.

В резултат на новината акциите на Credit Agricole поскъпват с 3,4 на сто на френската борса до 5,55 евро за брой. Пазарната капитализация на Alpha Bank пък скача с 10 на сто до 1,725 евро за акция.

След придобиването на Emporiki, Alpha Bank ще стане втора по големина банка в Гърция и ще отстъпва само на National Bank of Greece.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още