fallback

Плановете на Турция за трета АЕЦ се сблъскаха с общественото недоволство

Вместо обсъждане на проекта, обществеността от граничната с България турска община, където ще се строи централата, организира протест и изгони инвеститора

11:46 | 02.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Плановете на Турция да строи трета ядрена централа на брега на Черно море в близост до границата с България разгневи местното население.

На 31 октомври трябваше да се състои обществено обсъждане на проекта в кметството в с. Бейендик, общ. Инеада, което прерасна в протест на стотиците присъстващи. След тричасови скандирания инвеститорите са напуснали населеното място и обсъждане така и не се е провело, съобщиха от „Зелените“, чиито представители са посетили селото.

Районът, в който се планира да се изгради т. нар. „енергиен щит“ - ядрена централа, ТЕЦ на въглища, внасяни от Украйна, и 4 ВЕЦ-а на река Резовска и притоците й, се намира на няколко километра от българо-турската граница.

В тази връзка „Зелените“ ще се обърнат и към европейските власти, за да осигурят адекватно участие на българското общество в дебатите, които предстоят в Турция, заради рисковете от замърсяването на околната среда.

От партията предупреждават, че ако Анкара откаже да спазва Конвенцията от Еспоо за оценката на въздействие върху околната среда в трансграничен аспект, Конвенцията за опазване на Черно море и европейското екозаконодателство, ще се настоява изграждането на енергийния комплекс да се обвърже с членството на Турция в Европейския съюз.

Още в средата на миналия месец турският енергиен министър Танер Йълдъз съобщи, че вече са започнали предпроектните проучвания във връзка с изграждането на трета ядрена централа в страната. Бъдещата строителна площадка е избрана като по-нискорискова сеизмична зона, обясни Йълдъз.

Турция напредва с плановете за изграждането на други две ядрени централи. Първата е в Аккую и се планира да бъде готова през 2019 г. Втората ще се изгражда в Синоп, като в изграждането й вероятно ще участват инвеститори от Япония, Канада, Китай, Южна Корея и Обединените арабски емирства.

Плановете на турското правителство са до 2023 г. да бъдат построени и трите ядрени централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
fallback