fallback

Fitch присъди инвестиционен рейтинг на Турция

Решението ще помогне на Анкара да привлече повече институционални инвеститори, коментират анализатори

16:40 | 05.11.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Истанбул. Снимка: Ройтерс

Fitch повиши кредитната си оценка за Турция до най-ниското инвестиционно ниво, се казва в изявление на агенцията, цитирано от Financial Times. Оценките за Турция на Moody’s Investors Service и Standard & Poor’s все още са с едно ниво под инвестиционния рейтинг.

Решението ще помогне на Анкара да привлече повече институционални инвеститори, коментират анализатори. Взетото в понеделник решение рейтингът на страната да бъде повишен до BBB- от BB+ на практика е вот на доверие за усилията на правителството в Анкара да ребалансира турската икономика.

„Fitch вярва, че турската икономика е на път да се върне към устойчиви нива на растеж, след като правителството понижи дефицита по текущата сметка и инфлацията от пиковите стойности през 2011 г.“, се посочва в изявлението.

„В определен момент външен финансов шок и рецесия са вероятни. Въпреки това агенцията вярва, че като цяло стабилните правителствени и банкови баланси в комбинация с икономическата и валутна гъвкавост, представляват ключови буфери срещу шоковете, които могат да доведат до по-сериозна финансова криза“, изтъква Fitch.

Анкара се надява решението на Fitch да бъде последвано и от другите две големи рейтингови агенции – стъпка, която би довела до интерес от страна на институционални инвеститори като пенсионните фондове към турската икономика.

Агенцията обаче допълва, че външните финанси на страната представляват основна рейтингова слабост. Анализаторите на Fitch посочват, че през тази година дефицитът по текущата сметка на Турция ще достигне 58 млрд. долара, или 7,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 11.09.22 г.
fallback