IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Източна Европа става заложник на Германия

Много от страните в региона изнасят голяма част от продукцията си към германската икономика

14:42 | 26.11.12 г. 1
Растежът в Източна Европа става заложник на Германия

Забавянето на икономиката на Германия заради дълговата криза в еврозоната поставя рискове и пред Централна и Източна Европа.

Причината е, че страната е най-големият търговски партньор на Чехия, Словакия, Полша, Словения и други, коментира Катржина Ржентажевска, анализатор в Erste Bank, за CNBC.

През 2011 година около 25 на сто от полския експорт и близо 30 на сто от чешкия например, е бил насочен към Германия.

Като следствие от този факт повечето експортни държави в Източна Европа, каквито са Чехия и Словакия например, са изложени на рискове заради промени в германското търсене, обяснява тя.

„Категорична истина е, че Чехия, Словакия и до известна степен Унгария, имат силна експозиция към Германия. Не бих посочила, че Полша е така зависима от представянето на Германия, тъй като вътрешното търсене в исторически план е било стълб за растежа на страната“, посочва анализаторът.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Чехия и Словакия имат съотношение износ/брутен вътрешен продукт от около 80% - двойно повече от средните за ЕС 40,5 на сто.

През третото тримесечие на 2012 година икономиката на Германия нарасна с 0,9 на сто на годишна база, забавяйки се за трети път тази година. В Чехия бе отчетено свиване на брутния вътрешен продукт с 1,5 на сто, докато в Унгария бе отчетен спад от 1,4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
М, даааа. Забавянето на едно място води до забавяне и на друго място, което от своя страна предизвиква...пак забавяне. Такива са законите - никога забавянето на едно място не предизвиква растеж на друго. Както се пее в една много популярна на времето песен на Europe - "It's the final countdown". Измъкване няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още