fallback

Румъния получава близо 39 млрд. евро след преговорите в Брюксел

Преговорите продължиха близо 24 часа, за да се стигне до вариант, който да удовлетворява всички страни членки на общността

11:40 | 09.02.13 г. 10
Автор - снимка
Създател

Румънският президент Траян Басеску. Снимка: Ройтерс

Румъния получи близо 39 млрд. евро след преговорите за бюджета на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел бюджет, съобщава румънската агенция AGERPRES, като се позова на официални източници.

Преговорите между държавните и правителствените ръководители по бюджета на ЕС за следващия седемгодишен период продължиха близо 24 часа, за да се стигне до вариант, който да удовлетворява всички страни членки, отбелязва агенцията.

Първият, който съобщи, че е постигнат консенсус за бюджета, бе председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, посочва агенцията.

В текста, предложен тази сутрин от Херман ван Ромпой, сумата на поетите ангажименти за периода 2014-2020 г. е 960 милиарда евро, а тази на ефективните плащания е 908,4 милиарда евро. Според европейски източници бюджет на такава стойност представлява спад с три процентни пункта спрямо предишния. Това ще бъде първият многогодишен бюджет със спад в историята на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
fallback