fallback

Чехия: Решението за отнемане на лиценза на CEZ в България е обезпокоително

Ситуацията е много тревожна, заяви чешкият министър на промишлеността Мартин Куба

19:21 | 19.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.

Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.

Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
fallback